Rezsicsökkentés – Pósán László: ki kell vizsgálni, a szolgáltatók tisztességtelen eszközökhöz folyamodtak-e

Pósán László fideszes országgyűlési képviselő szerint Debrecenben a gázfogyasztókat olyan sérelmek érték az utóbbi időben, amelyek miatt érdemes kivizsgálni, hogy a szolgáltatók a rezsicsökkentés miatt nem folyamodtak-e tisztességtelen eszközökhöz.

A kormánypárti politikus pártjának szerdai debreceni sajtótájékoztatóján azt mondta, lakossági jelzéseket kaptak arról, hogy több társasházban az egyébként kötelező gázkészülék-felülvizsgálat ürügyén több millió forintért kicseréltették a házban lévő készülékeket, holott az nem lett volna kötelező.
Pósán László emlékeztetett arra, hogy törvény szabályozza ugyan a gázkészülékek rendszeres felülvizsgálatát, de a szakemberek által elkészített jegyzőkönyvek alapján kizárólag a megállapítható életveszély elhárításának esetén lehet szerelési munkálatok elvégeztetésére kötelezni a fogyasztót.
„Debrecenben olyan pletykák terjedtek el, hogy amit a szerelő mond, az kötelezően végrehajtandó” – mondta. Megjegyezte: „nehéz szabadulni attól a kételytől, hogy nem véletlenül születtek ezek a fajta pletykák”. Szerinte mivel kiderült, hogy a rezsicsökkentéssel kapcsolatosan bírósági út nem járható, a brüsszeli nyomás sem működött, „most élünk azzal a gyanúperrel, hogy egyéb kerülő dologról van szó. Nagyon sok szempontból ugyanis a szolgáltatók pénzügyi érdekeltsége a rendszerben tetten érhető.”
Pósán László azt kérdezte: előfordulhat-e az, hogy kartellbe tömörülnek akár szolgáltatók, akár szakemberek, akár gyártók és forgalmazók?
„Fontos lenne utánanézni, hogy szolgáltatói oldalon vezető beosztású embereknek van-e esetleg érdekeltségük olyan cégekben, amelyek szereléseket és egyebeket végeznek” – hangoztatta a politikus.
Felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a gázkészülékeket érintő rendelet csak műszaki állapotfelmérésről rendelkezik, arra hivatkozva nem lehet műszaki beavatkozás elvégeztetésére kötelezni senkit.
Papp Csaba és Czellér László debreceni fideszes önkormányzati képviselők részletesen ismertették a választókerületükből érkezett lakossági panaszokat. Elmondták, van olyan társasház, ahol 2,5 millió forintért végeztek el műszaki beavatkozást erre a rendeletre hivatkozva.
Czellér László azt hangsúlyozta, hogy az ellenőrzéseken javasolt és elvégzett – egyébként sokszor nem szükséges és nem is kötelező – beavatkozások lakosság által kifizetett költsége jövedelemként „a Tigáznál csapódik le”.
Pósán László az MTI érdeklődésére elmondta, a megfelelő hatóságoknál – például a fogyasztóvédelemnél – megteszik a szükséges lépéseket az egyes esetek kivizsgálására.
A politikus nemmel felelt az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a rezsicsökkentés miatt tisztességtelen eszközök alkalmazásával vádolják-e Tigázt vagy más szolgáltatót. Azt azonban megjegyezte, hogy „ennek a gyanúját nem könnyű elhessegetni”, majd hozzátette, hogy „ezt bizonyítékok hiányában nem tudjuk sem megerősíteni, sem cáfolni”. (MTI)

Scroll To Top