Putyin-tanácsadó: kalandorság és öngyilkosság Ukrajna EU-társulása

Szergej Glazjev, az orosz elnök tanácsadója kalandorságnak és gazdasági öngyilkosságnak nevezte Ukrajna európai uniós társulását – közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerdán.

A keményvonalasnak ismert politikus arra reagált, hogy a kijevi vezetés pénteken tervezi aláírni az európai uniós társulási szerződés gazdasági részét, amely magába foglalja az uniós szabadkereskedelmi övezethez csatlakozást is.
“Nem kétséges, hogy a megállapodás aláírásának következményeként a hrivnya (ukrán fizetőeszköz) erőteljesen elértéktelenedik, az infláció megugrik, s mindez hiperinflációhoz és a lakosság életszínvonalának sokszoros csökkenéséhez vezet majd” – mondta Szergej Glazjev. Szerinte még stabil politikai feltételek közepette is romlana Ukrajna fizetési mérlege és külső kötelezettségvállalásai miatt csőd következne be.
Az orosz elnök gazdasági tanácsadója úgy vélte, az ukrán gazdaság megszilárdításához szükség van az orosz piacra és az Oroszországgal való együttműködésre. Glazjev bírálta az európai uniós vezetőket, mondván, hogy durván megsértik a nemzetközi jogot, ha aláírják a szerinte törvénytelen szerződést Ukrajnával. Arra hivatkozott, hogy a kijevi hatalom nem legitim, és az ukrán alkotmánnyal is ellentétes a megállapodás, mert Ukrajna lakosságának legalább egyharmada nem akar az Európai Unióban élni.
Glazjev véleménye szerint az EU az Egyesült Államokat követi, amikor “az Ukrajna feletti ellenőrzés megszerzése érdekében egyenlőtlen társulásba vonják be” a kelet-európai országot. A jelenlegi ukrajnai helyzetet Putyin tanácsadója az 1938-ban történtekhez hasonlította, amikor – mint fogalmazott – “Európa és az Egyesült Államok áldását adta Hitlernek Csehország elfoglalására és a keleti hadjáratra a volt Szovjetunió ellen, kiprovokálva ezzel a második világháborút”.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn arról tájékoztatta német kollégáját, Walter Steinmeiert, hogy Moszkva mielőbbi egyeztetéseket sürget Brüsszellel és Kijevvel Ukrajna tervezett uniós társulási tagságáról.
Tavaly november végén amiatt robbantak ki a hatalomellenes tiltakozó megmozdulások Kijevben, hogy Viktor Janukovics akkori ukrán államfő Moszkva nyomására nem írta alá Vilniusban az Európai Unióval tervezett társulási szerződést. Az ukrán politikus arra hivatkozott, hogy a megállapodás előnytelen lenne országa számára. Néhány hétel később Moszkvában az ukrán kormány és az állami cégek képviselői Ukrajnának ígért több milliárd dolláros orosz pénzügyi segítségnyújtásról és az orosz földgáz árának csökkentéséről írtak alá megállapodást.(MTI)

Scroll To Top