Putyin az ukrán belügyekbe való beavatkozás beszüntetésére szólított fel

Az orosz államfő két nappal az ukrán elnökválasztás előtt arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy hagyjon fel az Ukrajna belügyeibe való beavatkozással.

A felhívást Vlagyimir Putyin üzenete tartalmazza, amelyet Szergej Sojgu védelmi miniszter olvasott fel a moszkvai Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencia pénteki nyitó ülésén. A tanácskozástól a Kreml Ukrajna-politikája és a Krím félsziget elcsatolása miatt a NATO és az Európai Unió tagállamainak képviselői távol maradtak.
Az orosz elnök szerint a világnak a stabilitás és a biztonság érdekében fel kell hagynia „a geopolitikai játékok régies logikájával”, amely semmilyen eredményre nem vezet, továbbá a más országok belügyeibe való beavatkozással, amely színes forradalmakat provokál”.
A moszkvai tanácskozáson Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök arra figyelmeztetett, Oroszország reagálni fog arra, hogy a NATO megerősítette jelenlétét az orosz határok mentén az ukrán válság közepette. A hadseregtábornok azt is bejelentette, hogy a vezérkar rendelkezésére álló adatok bizonyítják: „magán katonai csoportosulások vesznek részt az ukrajnai eseményekben”. Hozzátette: ezek (az események)”olyan lendületet vettek, hogy nem lehet megjósolni kimenetelüket”.
A Ria Novosztyi orosz hírügynökség közlése szerint az eddigi értesülések alapján a Blackwater és a Greystone nevű fegyveres csoportok emberei részt vettek a kijevi vezetés által indított kelet-ukrajnai terrorellenes műveletekben. A Blackwater 2009-ig az Egyesült Államok kormányával kötött szerződés alapján „katonai és biztonsági őrzési szolgáltatásokat nyújtott” Irakban. A céget nem egyszer vádolták meg békés iraki lakosok megölésével.
Valerij Geraszimov a tanácskozáson az Európai Uniót hibáztatta, mert az szerinte választás elé állította Ukrajnát és „államiságot veszélyeztető hatalmas válságot” provokált ki az Oroszországgal szomszédos országban.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt hangoztatta a NATO és az EU képviselőinek tudatos távolmaradása mellett zajló moszkvai Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián, hogy a Nyugatnak le kell vonnia a megfelelő tanulságokat az ukrán válságból az Oroszországgal való kapcsolataira vonatkozóan. Szerinte a válság annak a nyugati „kísérletezésnek” a logikus eredménye, amely azon alapul, hogy kihasználja a Szovjetunió 25 évvel ezelőtti szétesését.
„Ahelyett, hogy megragadták volna a történelmi esélyt egy osztatlan Európa megteremtésére, nyugati partnereink a szokásos logikát követték, amely szerint a Keletnek ellenőrzésük alatt álló geopolitikai térségnek kell lennie” – mondta Lavrov.
A miniszter úgy vélte, hogy ehelyett minél hamarabb hozzá kellene kezdeni az euro-atlanti térség egyenlő és oszthatatlan biztonságáról szóló elvek megvalósításához. Az orosz diplomácia vezetője a Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő egységes gazdasági és humanitárius térség, a Vlagyimir Putyin orosz államfő által szorgalmazott Eurázsiai Unió megteremtését is sürgette a NATO és az EU-tagállamait nélkülöző moszkvai biztonságpolitikai konferencián.(MTI)

Scroll To Top