Piaci tendenciák a lakásépítések növekedése mögött

Az év első három negyedévében az új lakások építése kismértékben, a kiadott engedélyek száma számottevően növekedett a KSH jelentése szerint. Ezzel egyidőben erősödő tendencia a minőségi építőanyagok használata, az energiahatékonyság, valamint a kulcsrakész házak építtetése. Egyre kevésbé éri már meg egyedül bajlódni az építkezéssel.

“Az építőanyag kereskedők beszámolói szerint a korábbi hónapokhoz képest lankadni látszik a lakásépítések lendülete, de még mindig elég nagy az érdeklődés a szerkezetépítéshez használt anyagok iránt. Az átlagot Budapest és Közép-Magyarország húzza, ahol a tavalyinál lényegesen nagyobb az építési kedv” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője, ÉVOSZ elnökségi tag.

 

Energiahatékony tendenciák

Tapasztalatok szerint a családi házaknál az építtetők egyre inkább törekednek a minőségre. Fontos szempont az energiahatékonyság, hogy az újonnan épülő ház minél alacsonyabb üzemeltetési költséggel legyen üzemeltethető. Sok helyen igyekeznek úgy építeni a lakásokat, hogy az üzemeltetéshez megújuló energiaforrásokat használjanak, jellemzően geotermikus és napenergiát.

Azonban mindez nem minden esetben igaz az épített lakásokra, ahol a generálkivitelező döntésétől függ az építőanyagok minősége és az energiahatékonyság – melyek sajnos nem minden esetben a legfontosabb szempontok.

 

Fejlődő kivitelezők

Egyre erősödő tendencia, hogy nő a kivitelezők által kulcsrakészre épített házak és lakások száma. A tendencia mögött három tényező húzódik. Talán a legfontosabb az anyagi megfontolás: egy kivitelező által kulcsrakészre megépített lakás, vagy családi ház esetén alkalmazható az öt százalékos áfa kulcs, ami önmagában is elég nyomós indok lehet.

Másrészről egyre többen látnak lehetőséget abban, hogy telket vásárolva, arra családi házakat, vagy társasházat építve értékesítsék a lakásokat, befektetési céllal.

Végül egyre javul az építő cégek szolgáltatásának minősége és színvonala is. Mivel a megrendelők egyre tájékozottabbak, egyre magasabb elvárásokat támasztanak a kivitelezőkkel szemben a szolgáltatás színvonalát illetően is. Erre válaszul megjelentek a kulcsrakész családi ház és lakásépítésre specializálódott, magas színvonalon szolgáltató vállalkozások.

Ezek a tendenciák együttesen azt eredményezik, hogy egyre kevésbé éri meg, hogy az építtető maga bajlódjon az építkezéssel – mondta Markovich Béla.

 

A Mapei Kft:

A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás,- és forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon. 1991. szeptember 1-jén jött létre  az osztrák Mapei GmbH. alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként. Belföldi forgalma 2015-ben 9,35 milliárd forint volt.

Egy 7 800 m2 összterületű gyárat és raktárt üzemeltet Sóskúton. A gyár éves szinten több mint, 46.000 tonna terméket állít elő, amivel nem csak a hazai piac igényét szolgálják ki, hanem bérgyártással is foglalkoznak és a környező országokba is szállítanak.

A Mapei Kft. 148 főt foglalkoztat, valamint kiemelt és folyamatos szerepet vállal a szakemberképzésben: 2010-ben ezt a szerepvállalásukat Gazdasági Miniszteri Kitüntetéssel ismerték el. 2015-ben 5400 főt képeztek, főként kivitelezőket, kereskedőket és tervezőket.

A vállalat 2006-ban, majd 2015-ben másodszor is elnyerte a Legjobb Munkahely címet.

Scroll To Top