Pert nyert a PSZÁF a Santander Consumer Finance Zrt.-vel szemben

Első fokon közérdekű igényérvényesítési pert nyert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Santander Consumer Finance Zrt.-vel szemben – közölte a felügyelet pénteken az MTI-vel.

A PSZÁF közleményében azt írta: a bíróság kötelezte a társaságot, fizesse vissza ügyfeleinek az éves egyenlegközlő levelek kiküldéséért tisztességtelenül feszámított díjat, összesen mintegy 36 millió forintot.
A PSZÁF 2013. január 2-án nyújtott be közérdekű igényérvényesítési keresetet a Fővárosi Törvényszéknél a Santander Consumer Finance Zrt. 2005 februárja és 2012 júliusa között alkalmazott általános szerződési feltételei (üzletszabályzata) egyik kikötése miatt.
Ez a hitelintézeti törvényt megsértve alkalmanként 750 forint díjat írt elő az ügyfeleknek a pénzügyi vállalkozás által kiküldött éves egyenlegközlő levél fejében – írta a PSZÁF.
Emlékeztetett: a törvény szerint a pénzügyi intézmények kötelesek ügyfeleiknek legalább évi egyszer, és a szerződés lejártakor egyértelmű, közérthető és teljes körű írásbeli kimutatást küldeni.
A PSZÁF álláspontja szerint a fogyasztóknak ez az évi egyszeri tájékoztatáshoz fűződő joga nem korlátozható, és ezért díjat csak akkor számíthatna fel egy pénzügyi szolgáltató, ha ezt a jogszabály tételes rendelkezésével lehetővé tenné.
A felügyelet vizsgálata alapján meghozott határozataiban már 2012-ben kötelezte a Santander Consumer Finance Zrt.-t a jogsértő magatartás megszüntetésére. Ennek nyomán a pénzügyi vállalkozás újabb hirdetményeiben már nem számít fel díjat az éves egyenlegközlő levél fejében.
A társaság ugyanakkor 2009 júliusa és 2012 júliusa között összesen 47 816 alkalommal 27 816 fogyasztóval fizettette meg jogtalanul az éves egyenlegközlő levél díját.
A PSZÁF az elmúlt két évben öt közérdekű pert és hét közérdekű igényérvényesítési eljárást indított pénzügyi szolgáltatókkal szemben a fogyasztók nevében és azok érdekeit képviselve. A már jogerősen lezárult ügyek döntő többségénél – eddig összesen négy ügyben – a PSZÁF nyerte meg a pereket, több esetben még folyamatban van vagy az első fokú ítéletnél tart az eljárás.(MTI)

Scroll To Top