Peking szerint Washington felelőtlenül és alaptalanul vádol

Felelőtlennek és károsnak tartotta egy kínai katonai szakértő az amerikai Pentagon hétfői jelentését, amelyben Kínát ismét az Egyesült Államok elleni kibertámadásokkal vádolták meg – számolt be a Hszinhua hírügynökség kedden.

Az amerikai védelmi minisztérium által kiadott dokumentum úgy fogalmazott, hogy a washingtoni kormány számítógépeit továbbra is érik kibertámadások és „ezek közül többről feltételezhető, hogy közvetlenül a kínai kormánytól vagy a hadseregtől indul el”.
Vang Hszin-csün, a kínai hadsereg hadtudományi akadémiájának kutatója azt állította, hogy a sem a kínai kormány, sem a hadsereg nem hagyott jóvá hackertevékenységet.
„Dacára annak, hogy a kibertámadások eredetét köztudottan nem lehet kizárólag IP-címek alapján beazonosítani, a Pentagonban vannak néhányan, akik még mindig hisznek abban, hogy ezek Kínából érkeznek” – állapította meg a szakértő, hozzátéve, hogy ezek „feltételezésekre alapozott állítások”.
Vang úgy vélte, hogy az alaptalan vádak kifejezik Washington bizalmatlanságát Kínával szemben. Megismételte, amit Peking gyakran hangoztat, vagyis, hogy mindkét ország áldozata a kiberbűnözésnek, s ezek megoldása érdekében együtt kellene működniük.
Mint mondta, „hamis vádaskodások” helyett a kölcsönös bizalom kialakítása elsődleges a helyzet kezeléséhez. Bizalom nélkül a jövőben ugyanis ellenséges lépésekre kell számítani – fűzte hozzá.
John Kerry amerikai külügyminiszter áprilisi közepi pekingi látogatása alkalmával bejelentették, hogy Kína és az Egyesült Államok egy közös munkacsoportot hoz létre a kiberbiztonság területén felmerült problémák kezelésére.
Kerry akkor hangsúlyozta, a kérdésben mielőbbi lépésekre van szükség, mert a hekkertámadások hatással vannak a pénzügyi szektorra, a bankokra, az élet minden területére, és minden ország érdeke megvédeni a polgárait, a jogait és infrastruktúráját. Washington nemzetbiztonsági kockázatként kezeli e támadásokat.
Vang Ji kínai külügyminiszter szintén közös erőfeszítések megtételét szorgalmazta, és megismételte kormánya álláspontját, miszerint Peking a hekkertámadások minden formáját ellenzi. (MTI)

Scroll To Top