Pápaválasztás – Megkezdődött a konklávé

Kedden kora este megkezdődött a katolikus egyház új vezetőjét, a 266. pápát megválasztó tanácskozás.

Azért kell új pápát választani, mert a tisztséget eddig betöltő XVI. Benedek február 28-án lemondott. Ezt a – február 11-én váratlanul bejelentett – döntését azzal indokolta, hogy előrehaladott kora miatt már nincs elég ereje megfelelő módon gyakorolni a pápai hivatást.
A pápaválasztó bíborosok kedden fél ötkor indultak el a konklávé helyszínére, a Sixtus-kápolnába, ahol titkos szavazással döntenek majd arról, hogy ki lesz az új katolikus egyházfő.
A bíborosok, élükön Giovanni Battista Re püspök-bíborossal, a konklávé vezetőjével, rövid ima után a Pál-kápolnából indultak el a világörökség részét képező Sixtus-kápolnába. A bevonulás közben a Teremtő Lélek, jöjj közénk (Veni Creator Spiritus) latin nyelvű éneket – a legrégebbi Szentlélek-himnuszt – énekelték. A Sixtus-kápolnában minden bíboros meghajolt az oltár előtt, majd elfoglalta kijelölt helyét a cseresznyefából készült padsorokban.
Néhány perccel öt óra előtt a bíborosok – köztük a pápaesélyesek között emlegetett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek – a konklávé vezetőjével együtt olvasták fel latin nyelven azt a fogadalmat, amellyel ígéretet tettek a pápaválasztó tanácskozás szabályainak betartására, ideértve azt, hogy titokban tartanak mindent a tanácskozáson elhangzottakból és a szavazásokról.
Az esküszöveg kollektív felolvasását követően a kápolna közepén felállított olvasó elé járultak. Az olvasón fekvő Szentírásra helyezve kezét a 115 pápaválasztó bíboros egyenként tette le a teljes titoktartást előíró esküt.
Az utolsó bíboros fél hatkor mondta el esküjét, majd egy perccel később, 17 óra 31 perckor a szertartásmester az „extra omnes” (Kifelé mindenki!) latin nyelvű felkiáltással fölszólított mindenkit, aki nem rendelkezik szavazati joggal, hogy hagyja el a Sixtus-kápolnát.
A kápolna ajtaját 17 óra 34 perckor csukta be a szertartásmester, s a pápaválasztó bíborosokat „cum clave”, kulccsal bezárták, amivel hivatalosan kezdetét vette a konklávé. A kápolna ajtaját kívülről a svájci gárdisták felügyelik.
Várhatóan 18 óra körül tartják meg az első szavazást, az eredményt jelző füstnek 19 óra körül kell felszállnia.
Elképzelhető azonban az is, hogy szerdára halasztják az első voksolást.
Szerdán és – ha ezen a napon sem tudnak választani – a következő két napon is négyszer-négyszer szavaznak a bíborosok, kétszer délelőtt és kétszer délután. Ha pénteken sem sikerül egyházfőt választaniuk, akkor szombaton imanapot tartanak, majd vasárnap folytatják a szavazást.
Az új pápa megválasztásához kétharmados többség kell, vagyis a konklávén részt vevő 115-ből 77 bíboros szavazatára van szükség. A legerősebbek is csak néhány tucat voksra számítanak a kedd délutáni első szavazáskor, ezt próbálják föltornászni 77-re az újabb szavazási fordulókban. Ha ez egyik „nagy esélyesnek” – az olasz sajtó szerint az olasz Angelo Scola milánói érseknek és a brazil Odilo Scherernek, Sao Paulo érsekének – sem sikerül, előfordulhat, hogy egy kompromisszumos személy kerül ki győztesen az egymást követő szavazásokból.(MTI)

Scroll To Top