Pápaválasztás – Erdő Péter: március második felében vagy közepén lehet a konklávé

Erdő Péter bíboros, prímás szerint péntekre várható a konzisztórium, vagyis a bíborosi kollégium összehívása, és március második felében vagy közepén tarthatják meg a konklávét a pápaválasztásra jogosult bíborosok. Az esztergom-budapesti érsek erről a Vatikáni Rádiónak nyilatkozott csütörtökön, miután a bíborosi kar elbúcsúzott a leköszönő XVI. Benedek pápától a Vatikánban.

Erdő Péter a Vatikáni Rádió honlapján közzétett interjúban azt mondta: a csütörtök délelőtti találkozó nagyon baráti hangulatú volt, XVI. Benedek szeretettel fordult az egész bíborosi testülethez, amelynek tagjai egyenként járultak elé.
„Legtöbbünk megköszönte neki mindazt, amit az egyház életében tett, és képviselt, és (…) megköszöntük azt a kegyelmet is, amit rajta keresztül Isten adott az egyháznak” – tette hozzá.
Utalt arra, hogy Angelo Sodano bíboros beszédében köszönetet mondott a távozó katolikus egyházfőnek, ugyanakkor a találkozó végén szólt a következő napok teendőiről is.
Arra a kérdésre, hogyan hatottak a jelenlévőkre a pápa azon szavai, miszerint a bíborosok között van a következő katolikus egyházfő, akinek ő már most feltétlen engedelmességet és tiszteletet ígért meg, Erdő Péter azt mondta: ez „mindenképpen nagyon szép gesztus és kijelentés volt”.
„Jogilag persze lehetséges, hogy olyanra esik a választás, aki nem volt jelen, hiszen a bíborosok közül sokan megérkeztek, de azért nem mindenki, meg aztán elméletileg olyan is megválasztható, aki nem bíboros” – közölte Erdő Péter, aki szerint valószínűleg a bíborosi testület soraiból fognak választani.
A következő napok programjaira vonatkozó kérdésre válaszolva megállapította: az eddigi közlések szerint péntekre várható a konzisztórium – a bíborosi kollégium – összehívása, hétfőn megkezdődhetnek a tanácskozások, ahogy ezt a pápaválasztás rendje szerint kilátásba helyezik.
Erdő Péter úgy vélte, megfelelően hosszú időre van szükség arra, hogy mindenki felszólalhasson, akinek mondanivalója van. „Ez az időszak is el fog tartani jó néhány napig” fűzte hozzá.
A bíboros szerint a hónap második felében vagy közepe táján kerül sor a konklávéra.
„Ezúton is kérem a magyar hívőket, hogy imádkozzanak a leköszönő Benedek pápa személyéért, a konklávéért, azért, hogy meghalljuk a szentléleknek a szavát, és Isten akarata szerint tudjuk a választást elvégezni” – mondta az interjú zárásaként Erdő Péter. (MTI)

 

Scroll To Top