Pakson megkezdik az új, második generációs orosz nukleáris fűtőanyag használatát

Októberben a paksi atomerőműben megkezdik az új, második generációs orosz fűtőanyag használatát, és így átállnak a 15 hónapos fűtőanyagciklusra a harmadik blokkban – jelentette be az orosz Szövetségi Atomenergia Ügynökség (Roszatom) nukleáris fűtőanyagot gyártó vállalata, a Tvel.

A korszerűsített fűtőelemek alkalmazásáról a Tvel és az MVM Magyar Villamosművek Zrt. állapodott meg. A magyar felügyeleti szerv, az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezte, hogy októbertől az új kazettákat használják a harmadik reaktorblokkban, amelybe 12 új fűtőelem kerül. A tervek szerint januártól fokozatosan átállnak a korszerű fűtőanyag alkalmazására a többi atomreaktorban is.
A második generációs fűtőanyagkazettákban a korábbi 4,2 százalék helyett 4,7 százalékos dúsítottságú urán-235 izotópot használnak. A módosított üzemanyag jobb fogyasztási és üzemeltetési tulajdonságokkal bír, így javítja az atomerőművek gazdaságosságát.
A második generációs orosz nukleáris fűtőanyagot sikeresen használják Oroszországban, Csehországban, Szlovákiában és Finnországban is.
Az 1999-ben kötött kétoldalú megállapodás alapján a Tvel biztosítja az üzemanyagot a paksi atomerőműnek a reaktorok teljes élettartama alatt. A Tvel tavaly 83 millió euró értékben szállított nukleáris fűtőanyagot Paksra.
Paks részesedése Magyarország villamosenergia-termelésében jelenleg 50,71 százalék.(MTI)

Scroll To Top