Ötmilliárd eurós újabb megtakarítást tervez a francia kormány

Ötmilliárd eurós újabb megtakarításra kérte 2014-re minisztereit Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök pénteken.

A kormány korábban évi 10 milliárd eurós megtakarítást irányzott elő mandátumának idejére. A miniszterelnök ezen felül várja el további ötmilliárd euró visszafogását a jövő évre, amely az állami kiadások ötszázalékos csökkentésének felel meg.
A tárcavezetőkhöz eljuttatott levelében a kormányfő jelezte, hogy az újabb megtakarítással – amely elengedhetetlen a kormány mozgásterének visszaállításához – lehetővé válik a költségvetési kiadások rendbetétele, miközben a gazdaság versenyképességének megerősítése érdekében meghozott intézkedések finanszírozása is garantált, a munkanélküliség csökkentésére fordított összeg megtartásával és a hátrányos helyzetűek támogatásával egyetemben. Ayrault megerősítette, hogy a kormány alapvető célja az államháztartási egyensúly megteremtése 2017-re, amit elsősorban a kiadások visszaszorításával képzelnek el.
Francois Hollande államfő visszautasította, hogy a kiadások visszafogása megszorítást jelentene. „A megszorítás az lenne, ha csökkentenénk a vásárlóerőt, a közszolgáltatásokat, eltörölnénk támogatásokat és gyengítenénk a gazdasági növekedést. Én pedig épp a gazdaság és a növekedés élénkítését akarom, miközben minden szükséges intézkedést megteszünk a deficit csökkentésére” – hangsúlyozta az elnök.
A kormányfő szerint a megtakarítás nem fogja érinteni a bérkiadásokat, miután a kormány elkötelezte magát a közszférában dolgozók számának stabilizálása mellett. „A megtakarítások elsősorban a minisztériumok kiadásainak ambiciózus strukturális reformjain fognak nyugodni” – írta a miniszterelnök. Ayrault arra kérte minisztereit, hogy személyesen vállaljanak felelősséget ezekért a reformokért, és ehhez a megtakarítási javaslataikat március vége előtt nyújtsák be a gazdasági minisztériumnak, amellyel áprilisban tárgyalhatnak a részletekről. A miniszterelnök ennek alapján fogja júniusban megállapítani minden egyes minisztérium 2014-es büdzséjét, majd bemutatni a parlamentnek a jövő évi költségvetés vitájában.
Az Európai Bizottság Franciaországban a GDP 1,2 százalékos növekedését prognosztizálja jövőre, miközben Párizs a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá szorítását 2013-ról 2014-re akarja halasztani.(MTI)

Scroll To Top