Öt országra kiterjedő garanciamegállapodásokat írt alá az UniCredit az Európai Beruházási Alappal

Az Európai Beruházási Alap (EIF) és az UniCredit öt országra kiterjedő kockázatmegosztási (Risk Sharing Instrument – RSI) garanciamegállapodásokat írt alá innovatív kis- és középvállalkozások (kkv-k), továbbá a kisebb méretű Mid Cap vállalkozások hitelezésének támogatására Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban és Szlovákiában – közölte az Unicredit Bank Hungary Zrt. szerdán az MTI-vel.

A megállapodást az UniCredit Bank Austria vezetésével az Európai Bizottság által finanszírozott kezdeményezés keretében kötötték.
A közlemény szerint az új megállapodások lehetővé teszik az UniCredit csoport tagjainak, hogy az öt közép- és kelet-európai ország innovatív vállalkozásai számára összesen 60 millió euró összegű finanszírozást tegyenek elérhetővé kedvező feltételekkel az EIF által nyújtott 50 százalékos garancia támogatásával.
Az eddigi 36 kockázatmegosztó együttműködésből Európában ez az első több országra kiterjedő RSI-megállapodás, amellyel az unióban működő innovatív vállalkozások számára rendelkezésre álló hitelfinanszírozási keret több mint 3,2 milliárd euró fölé emelkedik.
A közlemény idézi Alessandro Tappi-t, az EIF igazgatóját, aki elmondta: a megállapodásokkal az innováció-központú vállalkozások gyorsan juthatnak hozzá a szükséges finanszírozási forráshoz az érintett öt országban.
Az RSI az EIF, az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Bizottság közös kezdeményezése. Az eszköz a hetedik kutatási és technológiafejlesztési keretprogramban (FP7) az EU támogatásával az EIF kockázatvállalási kapacitásának felhasználásával működik. Az EIB által kezelt kockázatmegosztó finanszírozásra irányuló keret (RSFF) része és annak kiegészítése. A program a jövőben, a 2014-től 2020-ig terjedő időszakban “InnovFin – EU finanszírozás Innovátorok részére” néven folytatódik tovább.
Az RSI-program keretében az EIF garanciát nyújt a kkv-kat és a kisebb méretű Mid Cap vállalkozásokat hitelező bankoknak és lízingcégeknek. A garancia az egyes hitelek fennálló tőketartozásának legfeljebb 50 százalékára nyújt fedezetet. A garanciát az EU-ban és/vagy az FP7-programhoz kapcsolódó országokban – Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, Izrael, Törökország, Macedónia, Szerbia, Albánia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Feröer-szigetek, Moldova – székhellyel rendelkező és működő pénzügyi intézmények vagy hitelintézetek pályázhatták meg. A bankokat az EIF választotta ki az európai pénzügyi közvetítőknek szóló pályázati felhívást követően.
Az RSI-konstrukció célja a bankok ösztönzése arra, hogy az EU pénzügyi támogatásával legfeljebb 7,5 millió euró összegű hitelt nyújtsanak a kkv-k és az 500 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató úgynevezett kisebb méretű Mid Cap vállalkozások részére, amelyeknek beruházásaik finanszírozására és/vagy működő tőkére van szükségük a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységük támogatásához.
Az EIF 2013 végén több mint 7,9 milliárd euró összegű magántőkealapokkal szembeni nettó kötelezettségállománnyal rendelkezett. A különösen a csúcstechnológiai és a kezdeti fázisú vállalkozásoknál végrehajtott befektetései nagyságának és kiterjedésének köszönhetően a több mint 435 alapba fektető EIF az európai kockázatitőke-piac vezető szereplője. Az EIF garanciáival fedezett hitelportfólió 2013 végén több mint 300 szervezet összesen 5,6 milliárd eurót meghaladó összegű ügyleteiből állt, amellyel az EIF legjelentősebb kkv-garancianyújtó és vezető mikrofinanszírozási garantőr az európai piacon.(MTI)

Scroll To Top