Osztrák ellenzéki párt szerint megbukott az euróövezet

Kudarcnak nevezte a legnagyobb osztrák ellenzéki párt vezetője az euróövezet eddigi működését egy csütörtökön megjelent lapinterjúban, és újból szorgalmazta a nemzeti fizetőeszközökhöz való visszatérést.

„A (szeptemberi) választásokat Ausztria jövőjéről szóló népszavazássá akarjuk tenni: azt mondjuk, az euróövezet megbukott” – fogalmazott Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a Kurier című lapnak. Strache szerint „beszélni kell a nemzeti valutákhoz való visszatérésről”. Hogy ez a nemzeti valuta a régi osztrák pénznem, a schilling, vagy egy „északi euró” legyen, az másodlagos kérdés – tette hozzá.
Az euroszkeptikus, szélsőjobboldali FPÖ elnöke nem először vélekedett úgy, hogy Ausztriának „el kell gondolkoznia” az euróövezetből való kilépésen.
A csütörtöki interjúban Strache az EU-ból való kilépés gondolatát is felvetette. „Ha tovább fokozódnak a jelenlegi centralizált bürokratikus uralmi tendenciák, akkor az EU-ból való kilépést fogjuk követelni” – mondta.
Megfigyelők szerint kiélezett versengés várható a szeptemberi választásokon. A közvélemény-kutatási adatok alapján kétséges, hogy képes lesz-e majd a két jelenlegi kormánypárt egy harmadik párt bevonása nélkül abszolút többséggel rendelkező kormánykoalíciót felállítani. Az FPÖ-t a karintiai tartományi választásokon elszenvedett erőteljes vereség hatása mellett a legutóbbi hónapokban egy új vetélytárs, az – ugyancsak euroszkeptikus – Stronach csapata nevű párt megjelenése is kihívás elé állítja a szavazatokért folytatott küzdelemben.
A legutóbbi választásokon, 2008-ban a szavazatok 17,5 százalékát kapta Strache pártja. Az elmúlt két évben a kormánypártokét megközelítve húsz százalék fölé is emelkedett az FPÖ népszerűsége, jelenleg 19 százalékon áll. (MTI)

Scroll To Top