Osztalék 2015: A Richter közgyűlése részvényenként 33 forint osztalékot szavazott meg - Gazdasagportal.hu

Osztalék 2015: A Richter közgyűlése részvényenként 33 forint osztalékot szavazott meg

A Richter Gedeon részvényesei 33 forintos osztalékot kapnak az idén, a kifizetés június 15-én kezdődik, erről döntött a gyógyszergyár kedden tartott éves rendes közgyűlése.

Az egy részvényre jutó osztalék kevesebb a tavalyinál, 2014-ben 57 forintot fizetett a társaság. A Richter az évek óta változatlan osztalékpolitikája alapján a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti adózott eredményének a 25 százalékát szánja osztalékfizetésre. A társaság konszolidált nyeresége 2014-ben 25,034 milliárd forint volt, 41 százalékkal csökkent az előző évhez képest, így csökkent az osztalékra fordítandó összeg is.
A Richter a magyar számviteli szabályok szerinti 19,108 milliárd forint 2014. évi adózott eredményéből 6,15 milliárd forintot oszt szét a részvényesek között, 12,957 milliárd forintot pedig az eredménytartalékba helyez.
A közgyűlésen a részvényesek 55,53 százaléka jelent meg.
Bogsch Erik vezérigazgató az éves jelentést ismertetve kiemelte, hogy az ukrán és orosz gazdasági és politikai helyzet nehézséget okozott a vállalatnak, visszavetette a gyógyszergyár forgalmát ezekben az országokban, más piacokon azonban sikerült növelni a forgalmat, így az Európai Unió országaiban, Kínában és Latin-Amerikában is. A társaság összes árbevétele fél százalékkal nőtt, 353,7 milliárd forintot ért el 2014-ben. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a vállalat pénzügyi helyzete stabil.
A termékportfólió folyamatos megújítását a stratégia fontos részének nevezte a vezérigazgató. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az eredeti kutatás területén előrelépés történt a cariprazine fejlesztésében. Az antipszichotikus vegyület több sikeres klinikai vizsgálaton van túl, és remény van arra, hogy a második negyedév végére megkaphatja az amerikai forgalomba hozatalhoz szükséges hatósági véleményt. Hozzátette: véleménye szerint ez megadja majd a lehetőséget arra is, hogy a jövő év elején az Európai Unióban is elinduljon a törzskönyvezési folyamat.
A biotechnológiai termékfejlesztésről szólva elmondta: jelenleg két készítmény van olyan fázisban, hogy egy éven belül megkezdődhet a törzskönyvezésük.
Bogsch Erik a vállalat jövője szempontjából kulcsterméknek nevezte az Esmya nevű eredeti gyógyszert, amely a méhmióma kezelésében egyedülálló termék a piacon. Hozzátette, hogy a szer hosszú távú alkalmazása pozitív véleményt kapott az Európai Gyógyszerügynökségtől, ami alapján várhatóan két hónapon belül az Európai Bizottság módosítja a készítmény forgalomba hozatali engedélyét. Így a gyógyszert nemcsak operáció előtti kezelésre, hanem operáció kiváltására is alkalmazhatják majd. A terméket 2012-2013 folyamán vezették be az Európai Unió országaiban, és azóta sok országban társadalombiztosítási támogatást kapott.(MTI)

Scroll To Top