Oroszország partner az európai energiapiac számára

Oroszországra nem ellenségként, hanem partnerként érdemes tekinteni a közös európai energiapiac kialakításakor – állapították meg az európai energiabiztonságról a párizsi Politikatudományi Egyetemen (Sciences Po) pénteken szervezett nemzetközi kerekasztal-beszélgetés résztvevői.

Az eseményen Magyarországot Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára képviselte.
Az orosz földgáztól való függőségre összpontosító beszélgetést – a magyar mellett a lengyel, a német, a francia és az uniós álláspontot ismertető energiaügyi szakértőkkel – az Európai Bizottság párizsi képviselete szervezte a francia külügyminisztérium támogatásával.
Aradszki András elmondta, Oroszország nem ellenség, Magyarország úgy látja, hogy komoly beszállítóként szerepet kell kapnia az európai energiapiacon. Az orosz gáz nélkül az európai energiapiac nem életképes – tette hozzá. A megállapítással a beszélgetés valamennyi résztvevője egyetértett.
Az orosz földgáz mértékének szintjét az európai ellátásban ugyanakkor azt határozza meg az államtitkár szerint, hogy mennyire tudják a tagállamok diverzifikálni az energiaforrásaikat, az útvonalakat, illetve hogyan tudják megszervezni a hálózatok összekapcsolását, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az aktuális politikai eseményektől függetlenedni tudjon a tagállamok energiaellátása.
Az ukrán válságról az államtitkár megjegyezte, hogy a kelet-európai országok orosz gázimportját és a válság politikai megoldását külön kell választani. Úgy látja, közös európai érdek, hogy egyrészt Ukrajna független ország legyen, másrészt viszont a gázellátást is biztosítani kell.
Magyarország érdeke az, hogy a politikai kockázatok ne nehezítsék a gázellátást, másrészt viszont hosszú távon szeretné megszüntetni, hogy egyetlen forrásból és egyetlen útvonalon juthasson földgázhoz – hangsúlyozta.
Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar ellátás erősen függ az orosz gázszállítástól, amellyel mostanáig nem adódtak gondjai, de a jövőt illetően a források és az útvonalak diverzifikációjára törekszik, miután – mint megjegyezte – a Nabucco-vezeték tervével, amely azeri földgázt továbbította volna Európába, “tíz évet elvesztegetettünk”.
Aradszki András felszólalásában elmondta: a visegrádi négyek energiaügyi tárcavezetői hétfői egyeztetésén azt a következtetést vonták le az Európai Unió energiaügyi csomagjával kapcsolatban, hogy a régió országai az energiabiztonság szempontjából jobban állnak most, mint négy éve, s megállapodtak abban, hogy közelebb hozzák egymáshoz a szabályozásaikat.
Kifejtette, meggyőződése szerint a közös uniós energiapolitika kialakítását regionális szinten érdemes elkezdeni, ahogy azt a visegrádi négyek már meg is tették, mert lépésről lépésre könnyebbnek ígérkezik a közös célok elfogadtatása.
Az energiatárolásról az államtitkár elmondta: Magyarország korábban is jelentős kapacitással rendelkezett, de ezt nem tudta igazán kihasználni, mert a jogi szabályozás nem tette lehetővé. A közelmúltban végrehajtott törvényi változtatásokat követően azonban a készletek szintje a tárolókban hetven százalék fölé emelkedett a korábbi húsz százalékról.
Aradszki Andrást délután fogadja Laurent Michel, a francia környezetvédelmi és energiaügyi minisztérium klíma- és energiaügyi főigazgatója, akivel a 2015-ös párizsi klímakonferencia teendőiről egyeztet.(MTI)

Scroll To Top