Oroszország 10 milliárd köbméter földgázt tudna szállítani Ukrajnának

Oroszország 10 milliárd köbméter földgázt tudna szállítani Ukrajnának az őszi-téli időszakra – jelentette ki Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter hétfőn.

A szaktárca vezetője Dmitrij Medvegyev orosz kormányfőnek számolt be a gáztárgyalások alakulásáról. Azt is elmondta, hogy jelenleg Kijevben vizsgálják az orosz-ukrán-EU-s megállapodás tervezetét, és még nem kaptak választ arra az ukrán vezetéstől.
Dmitrij Medvegyev közölte, hogy folytatni kell a tárgyalásokat és a kompromisszumok keresését, annak tudatosításával, hogy Kijevnek meg kell fizetnie eddigi adósságát, de Ukrajna számára elfogadható gázárat kell kialakítani. A miniszterelnök kedvezőnek nevezte az orosz ajánlatot, amely szerint Moszkva ezer köbméterenként 100 dolláros kedvezményt adna Ukrajnának, így a földgáz 385 dollárba kerülne ezer köbméterenként.
Alekszandr Novak azt emelte ki, hogy a 10 napja Berlinben kialakított, 6 hónapra szóló, úgynevezett téli megállapodáscsomag révén nemcsak Ukrajna őszi-téli gázellátását oldhatnák meg, hanem az európai fogyasztóknak történő megbízható szállítást is.
A megállapodáscsomag tervezete szerint a Gazprom kötelezettséget vállal arra, hogy márciusig 5 milliárd köbméter földgázt szállít Ukrajnának, ezer köbméterenkénti 385 dolláros áron. A földgáz árát Ukrajna előre kifizeti, és a Gazprom további szállításokat is teljesít, ha az ukrán fél ezt igényli.
A megállapodás másik része a rendezetlen számlákról szól. Ebben az ügyben a stockholmi döntőbíróság mondja ki a döntő szót, amelynek ítélete 2015-ben várható. Az ukrán fél azonban addig is átutalja azt az összeget, amellyel szerinte tartozik. Ennek értelmében Ukrajna október végéig 2 milliárd dollárt átutal az orosz félnek, az év végéig pedig további 1,1 milliárd dollárt.
Az orosz állami energetikai cég kötelezettsége az 5 milliárd köbméter leszállítására akkor lép érvénybe, amikor az első – 2 milliárd dolláros – részlet megérkezik.
Jurij Prodan ukrán energiaügyi tárcavezető hétfőn Kijevben azt közölte, hogy a jövő héten fogják megvitatni és egyesíteni a gázszállításokkal kapcsolatos orosz és ukrán javaslatokat.(MTI)

Scroll To Top