Orosz külügyminisztérium: Amerika megbocsáthatatlan nyomást gyakorol Délkelet-Európára

Az orosz külügyminisztérium azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy politikai és üzleti megfontolásokból egyre nagyobb nyomást gyakorol a délkelet-európai országokra az Oroszországgal való energetikai és haditechnikai együttműködésük korlátozásának elérésére.

Az orosz külügyi tárca a honlapján pénteken nyilvánosságra hozott közleményében azt állította, hogy Chris Murphy amerikai szenátor a közelmúltban tett zágrábi látogatásán igyekezett a horvát vezetőktől olyan ígéreteket kicsikarni, miszerint semmilyen formában nem adják el orosz befektetőknek az INA horvát olajipari vállalat részvénypakettjét, ha a horvát cég nem folytatja az együttműködést a magyar partnerrel, a Mol olajipari vállalattal. Murphy szenátor megpróbálta meggyőzni horvát tárgyalópartnereit arról is, hogy vásároljanak amerikai helikoptereket a horvát fegyveres erők által jelenleg használt MI-8 típusú orosz helikopterek helyett – tette hozzá a minisztérium.
“Washington az utóbbi időben egyre nagyobb nyomást gyakorol Délkelet-Európa államaira, köztük Horvátországra annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozza együttműködésünket ezekkel az országokkal energetikai és haditechnikai téren. Elfogadhatatlannak és a nemzetközi együttműködés általános normáival ellentétesnek tartjuk ezt a megbocsáthatatlan nyomásgyakorlást” – hangoztatta az orosz külügyi tárca.
Moszkva a “nyilvánvalóan politikai hátterű” amerikai lépéseket a tisztességtelen verseny részének tekinti, szerinte Washington arra próbálja használni az orosz-amerikai kapcsolatok válságát, hogy megszilárdítsa az amerikai üzleti körök pozícióit és kiterjessze befolyási övezetét Délkelet-Európában.
Chris Murphy az amerikai szenátus külügyi bizottsága európai ügyekkel foglalkozó albizottságának elnöke. Október közepén járt Montenegróban, Szerbiában, Koszovóban, Albániában és Horvátországban.(MTI)

Scroll To Top