Orbán Madridban: ragaszkodunk saját gazdaságpolitikánkhoz

Amíg Magyarország nem tagja az eurózónának, ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy saját gazdaságpolitikát folytathasson – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Madridban, miután tárgyalt Mariano Rajoy spanyol kormányfővel.

Az európai válságkezelést előtérbe helyező megbeszélés után a spanyolországi látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar újságíróknak elmondta: egyetértettek spanyol kollégájával abban, hogy Európának növelnie kell cselekvőképességét, mert míg a világ más részein nő a gazdaság teljesítőképessége, addig Európában csökken.
A spanyol és a magyar felfogás közel áll egymáshoz: mindkét ország kormánya azt gondolja, hogy az eurózónán belüli államok között szorosabb együttműködésre van szükség, az euróövezeten kívül lévőknek pedig, például Magyarországnak, nagyobb rugalmasságra és mozgástérre lesz szükségük. A két ország helyzete különbözik, de mindkettő érdekelt egy erős európai integrációban – mondta a magyar miniszterelnök.
A tárgyaláson is kiemelte, hogy miközben Magyarország támogatja az euróövezet tagállamai közötti minél szorosabb együttműködést, „azt kéri cserébe, sőt ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy amíg nem tartozunk az eurózónához, tehát saját pénzünk van, addig saját gazdaságpolitikát folytathassunk”. A spanyol miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen ehhez kért és kapott is támogatást – tette hozzá.
Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy meghallgatta Mariano Rajoy értékelését az európai és a spanyol gazdasági helyzetről, és ismertette a magyar válságkezelő megoldásokat is. Ennek során találtak olyan témát – folytatta -, amely mindkét országnak húsbavágó, ez pedig az energiatermelés és annak adóztatásának kérdése. Spanyolországban is folyamatos vita van azon, hogy az elektromos áram elosztását végző cégeket – amelyek Magyarországhoz hasonlóan az ibériai országban is monopolhelyzetben vannak – folyamatosan növekvő adóteher alá helyezik a méltányos közteherviselés jegyében – fejtette ki.
Orbán Viktor kedd délután Madridból Strasbourgba utazik, ahol az esti órákban részt vesz az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának ülésén. (MTI)

Scroll To Top