Októberben két éve a leglassabb ütemben nőtt az euróövezet gazdasági teljesítménye

A vártnál nagyobb mértékben, két éve a leglassabbra csökkent az euróövezeti gazdasági teljesítmény növekedési üteme októberben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet előzetes adatokra támaszkodó szerdán közzétett elemzése szerint.

Októberben 52,1 pontra, 26 havi mélypontra csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményét tükröző beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke az előző havi, szeptemberi 53,2 pontról.
A szolgáltatóipari BMI októberben 53,3 pontra, 24 havi mélypontra csökkent a szeptemberi 54,7 pontról.
A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI októberben 52,7 pontra, 25 havi mélypontra csökkent a szeptemberi 54,1 pontról.
Elemzők mindhárom mutatóra a ténylegesnél kisebb csökkenést jeleztek előre: az októberi feldolgozóipari BMI-re 53,0 pontot a szeptemberi 53,2 pont után, a szolgáltatóiparira 54,5 pontot 54,7 pont után, a kompozit BMI-re pedig 53,9 pontot 54,1 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
“Az euróövezeti gazdasági teljesítmény növekedési üteme jelentősen lassult októberben” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette: “a BMI-adatok alapján kiábrándító évzárásra lehet számítani. A felmérés 0,3 százalékra lassuló negyedik negyedéves GDP-növekedésre utal. Az üzleti várakozások romlása és az új megrendelések beérkezésének a lassulása további lendületvesztést vetít előre az elkövetkező hónapokra”.(MTI)

Scroll To Top