OGY – Kiterjesztheti az árfolyamgátat és meghosszabbíthatja a kilakoltatási moratóriumot a Ház

Az Országgyűlés mai ülésén kivételes sürgős eljárás után mindenkinek lehetővé teszi a belépést az árfolyamgátba, és április 30-ig kiterjeszti a végrehajtási moratóriumot, továbbá elfogadhatja azt a kormánypárti javaslatot, amely szabadságvesztéssel teszi büntethetővé a becsületsértő felvételek készítőit.

A Ház ülése reggel 8 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ezt követően születhet határozat arról a kormányzati javaslatról, amely a tervek szerint azoknak is biztosítaná az árfolyamgátat, akiknek 90 napon túli fizetési késedelmük van. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a javaslat vitájában azt mondta, legalább egy megoldást mindenkinek biztosítanak a devizahitelével kapcsolatos problémájára.
A parlament emellett elfogadhatja a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását is, amit a bajai videoüggyel indokoltak a kormánypártok. E szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntethető, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, három évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntethető.
A szavazások után a 2014-es büdzsét megalapozó törvénymódosításokról kezdődik összesen több mint ötórásra tervezett általános vita. A kormány költségvetési javaslata 2 százalék körüli GDP-növekedéssel, GDP-arányosan 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol. A kabinet várakozása szerint a fogyasztás 1,9 százalékkal, a reálkereset 2 százalékkal nőhet jövőre, míg az államadósság a GDP 76,9 százalékra csökken az idén év végén várható 77,4 százalékról.
Ugyancsak az e heti második ülésnapon tárgyalhatják az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésével összefüggő törvénymódosításokat.(MTI)

Scroll To Top