OGY – A devizahitelesek megmentéséről szóló törvényjavaslat - Gazdasagportal.hu

OGY – A devizahitelesek megmentéséről szóló törvényjavaslat

A devizahitelesek megmentéséről szóló törvényjavaslat általános és részletes vitájával folytatódott a parlament hétfői ülése. A vitában az MSZP kifogásolta, hogy három év alatt nem oldotta meg ezt a problémát a kabinet, a Jobbik szerint meg kell vizsgálni a kormányzati felelősséget, az LMP pedig kifogásolta, hogy közpénzből akarják helyrehozni a károkat.
Rogán: legalább egy megoldást mindenkinek biztosítani kell

A Fidesz frakcióvezetője szerint legalább egy megoldást mindenkinek biztosítani kell a devizahitelével kapcsolatos problémájára, ezért mindenki számára lehetővé teszik a belépést az árfolyamgátba, és április 30-ig kiterjesztik a végrehajtási moratóriumot.
Rogán Antal a törvényjavaslat összevont általános és részletes vitájának expozéjában azt mondta, hogy a végrehajtási moratóriumnak köszönhetően április végéig senkitől nem vehetik el lakását.
Hozzátette, hogy azoknak is biztosítani szeretnék az árfolyamgátat, akiknek 90 napon túli fizetési késedelmük van. Mint mondta, több mint százezer olyan ember van, akik fizetési késedelemben vannak, végrehajtás még nem indult ellenük, de valamilyen segítséget ők is igénybe szeretnének venni. Ők is rögzített árfolyamon, 180 forintos svájci frank mellett törleszthetik majd adósságukat – ismertette.

Jobbik: újabb Aspirint adnak a haldoklónak

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta, a törvényjavaslat olyan, mintha a haldokló betegnek adnának egy újabb Aspirint, így továbbra is válságos állapotban marad. A hitelesek a GDP 2-3 százalékát fizetik ki devizahiteleik törlesztésre, így a gazdasági fellendülés elképzelhetetlen.
Szerinte három úton kell harcolni: a politikában, az utcán és a jogban, utóbbival kapcsolatban azt mondta, hiba, hogy a kormány a bírósági ítéletekre vár. A képviselő emlékeztetett arra, amikor 1995-ben a hitelintézeti törvény módosításával megalapoztak a deviza alapú hitelezésnek.
A képviselő furcsának nevezte, hogy nem a probléma megoldásáig, hanem a választásokig tolták csak ki a végrehajtási moratóriumot. Hangsúlyozta: jelenleg üres a vádlottak padja, amit a Jobbik megtöltene azokkal a bankvezetőkkel, felügyeleti vezetőkkel, akik “az évszázad csalásában” részt vettek, és meg kell vizsgálni a kormányzati felelősséget is.

LMP: nem utasíthatják a bíróságokat

Vágó Gábor (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlamentnek nincs arra eszköz a kezében, amellyel bármire is utasíthatja a bíróságokat. Hozzátette: mivel hibás pénzügyi termékről van szó, semmilyen pénzügytechnikai eszközzel nem lehet legalizálni azt, hogy az árfolyam-különbözetet a bankok az adósokra terhelik. Szerinte, ha a bank a követelését be akarja hajtani, akkor bíróság elé kellene mennie, és csak akkor szabadna kilakoltatnia, ha ezt a pert jogerősen megnyerte.
Úgy vélte, nyilvánvaló, hogy a bankok kihasználták erőfölényüket, a kockázatot nem ők vállalták, hanem áthárították az ügyfelekre. A kormány ennek ellenére ebben a helyzetben nem módosítja a jogszabályokat úgy, hogy ez ne ismétlődhessen meg, hanem közpénzből hozzák helyre a károkat.

MSZP: három éve nem oldják meg a problémát

Józsa István (MSZP) felszólalásában hangsúlyozta, hogy a kormány három éve, amióta bedöntötte a forint árfolyamát, különböző módszerekkel “ostromolja” a hiteleseket, de a probléma nem oldódott meg. Nem erősödik a forint, nincs gazdasági növekedés, nem keresnek többet az emberek, sőt, többen munkanélküliek lettek – tette hozzá.
A képviselő arról is beszélt, hogy korábban azt mondták, nem szabad az árfolyamgát feltételeit egy bizonyos csoportra szűkíteni, és feltette a kérdést: miért nem vezetik be a magáncsőd intézményét?
Aradszki András (KDNP) erre reagálva azt mondta, a gyenge állam nem engedte volna ezt a terméket a piacra, de a devizahitel korlátozása, tiltása nem volt elvárható a szocialista kormánytól.

Az összevont általános és részletes vitát az elnöklő lezárta.(MTI)

Scroll To Top