Obama utolsó megállapodási kísérlete a büdzsécsökkentés elkerülésére

Miközben Barack Obama elnök és a kongresszusi vezetők pénteken még egy megegyezési kísérletet tesznek a megegyezés híján március 1-jén automatikusan életbe lépő büdzsécsökkentés ügyében, a felek egymást hibáztatják a várható kudarc miatt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig arra figyelmeztetett, hogy megszorítás lelassítja majd az amerikai és a világgazdaság növekedését.

Obama elnök péntek reggel a Fehér Házban fogadja a kongresszusi republikánus vezetőket, de elemzők egybehangzó vélekedése szerint csekély az esély a sikerre. Ez lesz az ellenérdekelt felek első ilyen magas szintű hivatalos találkozója az automatikus költségvetési megszorítások kérdésében. Az elnök és a vezető ellenzéki törvényhozók eddig csak egy hétperces megbeszélést szenteltek a témának egy szerdai eszmecserén a kongresszus épületében.
Obama a hiányt a megszorítások mellett a leggazdagabb amerikaiaknak és az egyes cégeknek (gáz- és olajvállalatoknak, fedezeti alapoknak és agrárvállalkozásoknak) nyújtott adókedvezmények eltörlésével szeretné csökkenteni, a republikánusok viszont nem kívánnak új adókba belemenni. Arra hivatkoznak, hogy az év elején, a „pénzügyi sziklaszirt” elkerüléséről kötött megállapodás keretében elfogadták, hogy 10 év alatt 600 milliárd dollárral emeljék az adóterheket.
A The Washington Post a találkozóval kapcsolatban csütörtökön azt közölte, hogy Obama elnök arra fogja kérni a republikánus vezetőket: nevezzenek meg legalább egy olyan adókedvezményt, amelynek eltörlésével támogatnák a megszorítások hatásának csillapítását.
Helyi idő szerint csütörtök estig semmi sem mutatott arra, hogy a felek közelebb kerültek volna a megegyezéshez a szelektív deficitcsökkentésről, ezért pénteken életbe léphet az amerikai költségvetés tételeinek kényszerű, 85 milliárd dolláros csökkentése. A hét hónapra vonatkozó megszorítások terhét több mint felerészben a Pentagonnak kellene viselnie, a tételek fennmaradó része a többi tárca és közintézmény között oszlana meg.
A költségvetés automatikus csökkentéséről még 2011-ben, az adósságplafon emeléséről folytatott, késhegyre menő tárgyalásokkal összefüggésben állapodtak meg a felek, abban bízva, hogy a törvénybe foglalt intézkedés ösztönző erővel hat majd a szelektív deficitcsökkentésről folytatott tárgyalásokra.
Csütörtökön John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke és Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője egyaránt a másik felet vádolta kompromisszumra való képtelenséggel. Az amerikai szenátusban a nap folyamán megbukott két, a büdzsécsökkentéssel kapcsolatos törvényjavaslat. Az egyikben a demokraták a leggazdagabbak adókedvezményeit próbálták meg csökkenteni, a másikban a republikánusok nagyobb rugalmassággal kívánták felruházni az elnököt a megszorítások végrehajtásban.
William Murray, az IMF szóvivője csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a washingtoni politikai zsargonban sequester (lefoglalás) néven emlegetett automatikus költségvetési megszorítás elkerülhetetlennek látszik, ezért a valutaalap kénytelen lesz felülvizsgálni az Egyesült Államokra vonatkozó növekedési előrejelzését. Az IMF várhatóan legkevesebb 0,5 százalékponttal csökkenti majd a 2013-ra jósolt 2 százalékos növekedési adatot, ha a büdzsécsökkentést maradéktalanul végrehajtják.
Az NBC és a The Wall Street Journal szerdán közzétett közvélemény-kutatása szerint egyébként az amerikaiak 53 százaléka támogatja a tervezett, vagy az annál nagyobb mértékű költségvetési megtakarításokat.
Az Egyesült Államok államadóssága 16,6 trillió dollár.(mti)

Scroll To Top