Nyolc havi csúcson az amerikai privátszektor decemberi gazdasági teljesítménye

A szolgáltatóipari aktivitás öt havi, a gazdasági aktivitás pedig nyolc havi csúcsra emelkedett decemberben az Egyesült Államokban a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzserek körében végzett felmérésének hétfőn publikált eredménye alapján.

Az IHS Markit a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes 52,2 pontos decemberi értékét a végleges adatok alapján 52,8 pontra, öt havi csúcsra javította fel. Novemberben 51,6 ponton állt a mutató értéke.
A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI decemberi végleges értéke 52,7 pont, nyolc havi csúcs lett, magasabb az előzetes 52,2 pontnál és magasabb a novemberi 52,0 pontnál is.
A feldolgozóipari mutatót pénteken hozta nyilvánosságra a Markit, értéke 52,4 pont lett, alacsonyabb a novemberi 52,6 pontnál.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
A szolgáltatóiparban a foglalkoztatás és az új megrendelések beérkezése július óta a legnagyobb mértékben emelkedett decemberben. A külföldről érkező megrendelések öt hónapja a legnagyobb mértékben emelkedtek. Javult a megkérdezettek jövőbeni kilátásokról alkotott megítélése is.

A gazdaság egészében az új megrendelések július óta a legnagyobb mértékben emelkedtek decemberben, a foglalkoztatás pedig növekedésbe fordult a szeptemberi és októberi csökkenés után. A termelési teljesítmény alakulásával szembeni várakozások azonban az összesített feldolgozóipar és a szolgáltatóipari adatok tekintetében nem mozdultak el az előző havi történelmi mélypontról.
https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/86baf86493b14968842191443ec38487?s=1

 
(MTI)

Scroll To Top