Novemberben 0,1 százalék volt az euróövezeti infláció

A vártnál kisebb mértékben, 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak novemberben az euróövezetben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatai szerint novemberben 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva, az októberihez képest pedig nem változtak. A maginfláció 0,9 százalék volt.
Elemzők a ténylegesnél magasabb inflációt jeleztek előre novemberre, 0,2 százalékosat, illetve a maginflációra 1,1 százalékosat. Októberben az éves infláció 0,1 százalék, a maginfláció 1,1 százalék volt. Szeptemberben 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, a maginfláció pedig 0,9 százalék volt.
A legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek csoportjának ára emelkedett novemberben, 1,5 százalékkal, igaz kevésbé az októberi 1,6 százaléknál. A második legnagyobb mértékű áremelkedés a szolgáltatásoknál volt, 1,1 százalékos az októberi 1,3 százalék után. A feldolgozóipari termékek árindexe 0,5 százalékkal emelkedett, míg októberben 0,6 százalékkal.
Az energiaárak az októberi 8,5 százalékos csökkenésnél kisebb mértékben, 7,3 százalékkal csökkentek novemberben.
Az áremelkedés mértéke novemberben 1,0 százalék volt az energiaárakat leszámítva és 0,9 százalék az energia, az élelmiszerek, az alkoholos italok és dohánytermékek nélkül (maginfláció).(MTI)

Scroll To Top