Növelte beruházásait tavaly az INA, ugyanakkor csökkent a bevétele és a nyeresége

Az előző évhez képest növelte a beruházásokat 2012-ben az INA horvát kőolajipari társaság, ugyanakkor csökkent a vállalat nyeresége és összes bevétele – közölte pénteki kiadásában a Poslovni dnevnik horvát üzleti napilap.

Az INA összes bevétele tavaly 29,89 milliárd horvát kuna (1165 milliárd forint) volt, ami 0,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a vállalat nyeresége 62 százalékkal 687 millióra csökkent, mert kevesebb kőolajat és földgázt adott el, amit részben a kőolajszármazékok és a gáz magasabb árával kompenzált.
Az INA csoport tavaly 1,29 milliárd kuna értékű beruházást valósított meg, ami a 2011-es adatokhoz képest 5 százalékkal több. A horvátországi befektetések értéke az előző évi 72 százalékról 94 százalékra emelkedett 2012-ben. A beruházások javarészt a kutatás-termelési tevékenységre (558 millió kuna) és a kiskereskedelemre (229 millió kuna) vonatkoztak.
Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, hogy – a szíriai termelés kiesése, valamint a motorbenzin és gázolaj iránti kereslet csökkenése ellenére – az INA-nak sikerült 2012-ben az előző évhez képest megháromszorozni a horvátországi kutatás-termelési tőkebefektetéseket és megkétszerezni a kiskereskedelmi beruházásokat.
A befektetések ellenére a 2011-es adatokhoz viszonyítva tavaly 10 százalékkal esett vissza a motorbenzin és 6 százalékkal a gázolaj értékesítése – írta a Poslovni dnevnik.
(1 HRK=39 HUF)  (MTI)

Scroll To Top