Nőtt tavaly a Bosch-csoport adózás utáni nyeresége és árbevétele is

Nőtt tavaly a nemzetközi Bosch-csoport adózás utáni nyeresége és árbevétele is, de visszaesett a kamatfizetés és adózás előtti nyeresége – közölte a társaság csütörtökön.

A Bosch tájékoztatása szerint 1,9 százalékkal 52,5 milliárd euróra nőtt 2012-ben az árbevétele, elsősorban az amerikai árbevétel 9,5 százalékos, és az ázsiai és csendes-óceáni bevételek 5,6 százalékos emelkedése miatt. A társaság árbevételének valamivel több mint felét adó európai értékesítés 1,9 százalékkal esett.
A Bosch-csoport kamatfizetés és adózás előtti nyeresége (Ebit) 1,4 milliárd euróval 1,3 milliárd euróra csökkent. Az adózás utáni eredmény azonban 522 millió euróval 2,34 milliárd euróra emelkedett.
A Bosch közlése szerint az eredményt negatívan befolyásolta a napenergia üzletág nagymértékű vesztesége, a növekedést elősegítő intézkedések kezdeti beruházásai, az árbevétel-növekedés alacsony mértéke, valamint az, hogy a költségcsökkentő intézkedések is késve éreztették hatásukat.
Stefan Asenkerschbaumer, a társaság pénzügyi igazgatója az eredményeket úgy értékelte: annak ellenére, hogy „az árbevétel növekedése és az eredmény összességében nem volt kielégítő”, számos üzletág jól teljesített. A Bosch 2013-ban 2-4 százalékos árbevétel-növekedést vár.
A Bosch dolgozóinak létszáma kis mértékben, 3400 fővel, 305 900-ra emelkedett. Az európai munkavállalók létszáma ugyanakkor kis mértékben visszaesett.
A Bosch-csoport Magyarországon 10 leányvállalattal van jelen és 2012 elején 8000 embert foglalkoztatott. A magyarországi cégek teljes konszolidált forgalma 2011-ben 134 milliárd forintot tett ki. A társaság hagyományosan a nemzetközi éves beszámoló után közli magyarországi eredményeit. (MTI)

Scroll To Top