Nőtt Svájc óraexportja decemberben

Nőtt Svájc óraexportja éves összevetésben decemberben részben a kínai kereslet bővülésére, továbbá amiatt, hogy a tavalyi utolsó hónapban egy munkanappal több volt az egy évvel korábbihoz képest, illetve annak a hatására, hogy alacsony volt a bázis.

A svájci óraipari szövetség (FHS) honlapján szereplő adatok szerint a decemberi kivitel értéke 1 milliárd 726 millió frank volt, 5,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
Novemberben 3,5 százalékos visszaesést jegyeztek fel.
Decemberben 49,4 százalékkal, 211,2 millió frankra ugrott a svájci órakivitel Kínába, amely így a svájci óragyártók legfontosabb piaca lett.
Kína a második helyre szorította vissza a három hónapig listavezető Egyesült Államokat, ahová 191,5 millió frank értékben szállítottak a svájci óragyártók decemberben, 9,5 százalékkal felülmúlva az egy évvel korábbit.

A 2010 óta tavaly szeptemberig folyamatosan Hongkongba exportáltak a legnagyobb értékben a svájci óragyártók. A huzamos ideje tartó tüntetések hatására azonban szeptemberben elvesztette listavezető helyét Hongkong, amely decemberben már csak a harmadik legfontosabb exportpiacnak számított. Decemberben Hongkongba 186 millió frank értékben exportáltak órákat a svájciak, ami 20,7 százalékkal kevesebb 2018 decemberéhez képest.
A negyedik helyen Japán állt 106 millió frankkal (+1,8 százalék), amelyet Szingapúr követett 104,9 millió frankkal (+25,1 százalék), majd Franciaország következett 97,1 millió frankkal (27,2 százalék).
Erre a hat piacra került a svájci órák több mint a fele, 52 százaléka.
Svájc tavaly 21 milliárd 681 millió frank értékben exportált órákat, ami 2,4 százalékos növekedés a megelőző évhez képest.(MTI)

Scroll To Top