Nőtt novemberben az euróövezeti összetett BMI

Gyorsuló gazdasági növekedésre enged következtetni az euróövezeti beszerzésimenedzser-indexek (BMI) novemberi emelkedése – közölte csütörtökön a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

Novemberben szezonális kiigazítással 54,2 pontra emelkedett az euróövezet végleges összetett beszerzésimenedzser-indexe az októberi 53,9 pontról. Az előzetes novemberi BMI a véglegesnél magasabb, 54,4 pont volt.
Az összetett BMI a feldolgozóipari és szolgáltatóipari BMI-adatok együttes értékelésével készül.
A szolgáltatóipari BMI novemberben 54,2 pontra emelkedett az októberi 54,1 pontról. A mutató előzetes értéke magasabb, 54,6 pont volt.
A feldolgozóipari BMI végleges novemberi értékét kedden publikálta a Markit. Eszerint a mutató szezonális kiigazítással, 52,8 pontra, 19 hónapja legmagasabb szintre emelkedett az októberi 52,3 pontról.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.
Az összetett euróövezeti BMI novemberben már sorban a kilencedik hónapja tartózkodik az 50 pontos határ felett és az utolsó negyedév két hónap alapján számított 54,1 pontos átlaga meghaladja a harmadik negyedév 53,9 pontos átlagát.
Az euróövezet szolgáltatóipari BMI-mutatója 28 hónapja mutat 50 pont feletti értéket.
A legmagasabb összetett BMI-értéket Írország érte el novemberben 60,2 pontot. Jó eredményt mutatott Spanyolország is 56,2 ponttal és Németország az előzetes 54,9 pontot meghaladó 55,2 ponttal. Franciaország lejjebb csúszott, 51,0 pontot ért el a BMI végleges értéke az 51,3 pont előzetes után.
A novemberi BMI egyik legbiztatóbb összetevője az immár tizenharmadik hónapja folyamatosan emelkedő foglalkoztatás volt a magánszektorban, miután mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatóipari vállalatok növekvő kapacitásuk fokozásával reagáltak a megrendelés-állomány növekedésére. A foglalkoztatás Olaszországban, Spanyolországban és Írországban emelkedett a legnagyobb mértékben, Németországban stagnált, Franciaországban pedig csekély mértékben csökkent.
A novemberi BMI-adatok alapján már biztosan lehet állítani, hogy 0,4 százalék körüli GDP-növekedést ér el az euróövezet a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest – foglalta össze a tanulmány megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.
Franciaország kivételével a növekedés üteme gyorsul. A második hónapja csökkenő fogyasztói árak azonban az Európai Központi Bank (EKB) inflációs aggodalmait támasztják alá. Az euróövezeti gazdasági növekedés gyorsuló üteme úgy tűnik egyelőre nem gerjeszt inflációt – mutatott rá.
A novemberi BMI négy és fél éve a legmagasabb euróövezeti növekedést jelez, elfedi viszont a francia gazdaság erőtlenségét, ami a negyedik negyedévben legfeljebb 0,2 százalékos növekedést lesz képes elérni.
Írország teljesített a legjobban, a negyedik negyedévben így újabb 1,0 százalékos negyedéves GDP-növekedést produkálhat, Spanyolország 0,6 százalékosat, Olaszország pedig 0,3 százalékosat.
A nyolc hónapja legmagasabb novemberi német BMI 0,5 százalékos GDP-növekedést jelez előre az euróövezet legnagyobb nemzetgazdaságának.(MTI)

Scroll To Top