Norvég alapok – Lázár Magyarországra hívja az illetékes norvég minisztert

Magyarországra hívja Norvégia illetékes miniszterét Lázár János a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében, miután lezárult a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ezzel kapcsolatos vizsgálata. Ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be szerdán, a kormányülés alatt tartott szóvivői tájékoztatón.

Lázár János közölte: új megállapodást kötéséről kíván tárgyalni, miután a Kehi vizsgálata egyértelműen azt bizonyítja, hogy a pénzek osztását végző Ökotárs és más alapítványok “visszaéltek a norvég kormány bizalmával”.
Lázár János hozzátette: ha a miniszter nem fogadja el a kormány meghívását, kész vele Brüsszelben találkozni. Arra tesz majd neki javaslatot, hogy az Ökotárs helyett más, akár állami, akár civil szervezeten keresztül osszák szét a pénzt, az Ökotársat ugyanis méltatlannak tartja a munkára.
Kijelentette: az alapítvány a rá bízott munkát nem végezte el, a forrásokat a magyar törvények megsértésével osztotta szét; ezek közül a legsúlyosabb eljárási szabálytalanság a pályázatok elbírálására vonatkozik.
A Kehi az Európai Unió módszertana alapján vizsgálta a forráselosztásnál alkalmazott szempontokat, és kiderült: nem az előre meghirdetett objektív, hanem szubjektív szempontok alapján döntöttek – mondta.
Lázár János hangsúlyozta: az Európai Bizottság ezt az uniós források esetében szigorúan szankcionálja. A jelentést ezért a kormány a bizottságnak is elküldi, hogy vizsgálja meg: a szerződések érvényesek-e, a kormány szerint ugyanis a semmisségük is felmerül.
“Lepontozott pályázatokat pontoztak újra, ennek írásos dokumentációja a Kehi-vizsgálat melléklete volt, politikai szempontokat, személyek kapcsolati hálókat vettek figyelembe, és nem az objektív pályázati szempontokat” – jelentette ki Lázár János.
Jó néhány pályázattal kapcsolatban az összeférhetetlenség is felmerül – folytatta -, a norvég kormány által minden magyar civil szervezet számára biztosítható pénzt egy jól körülhatárolható kör számára osztottak ki. “Ők az Ökotárshoz kötődnek, ők minősítették a pályázatokat, ők értékelték, ők bírálták el azokat, és ők nyerték meg” – fogalmazott.
Emlékeztetett: a Kehi az eljárás során más visszaéléseket is megállapított, ezekkel kapcsolatban megtette a büntető feljelentést.
A miniszter elmondta azt is, hogy a Kehi jelentését – a személyiségi jogokat és a törvényeket figyelembe véve – nyilvánosságra hozza, és elküldi Norvégia magyarországi nagykövetének is. A kormány azután döntött erről, hogy a jelentés tartalmát Gaál Szabolcs Barna, a Kehi elnöke ismertette a kabinettel – közölte Lázár János.(MTI)

Scroll To Top