NMHH: előírásoknak megfelelő a frekvenciahasználat meghosszabbítását érintő döntés

A frekvenciahasználati jogosultságok meghosszabbítását érintő döntés minden tekintetben megfelel mind a szolgáltatókkal kötött szerződésekben foglaltaknak, mind az európai uniós normáknak, mind a hatályos nemzeti törvényeknek – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken.

A közlemény szerint az NMHH sajnálattal értesült egyes lapokból arról, hogy a Vodafone állítólag be kívánná perelni a hatóságot. Az NMHH bízik abban, hogy a témában megjelent cikkek a Vodafone tényleges szándékait illető egyes állításai félreértésen vagy tévedésen alapulnak, és nem a cég véglegesen kialakított hivatalos álláspontját tükrözik.
A hírközlési hatóság emlékeztet, hogy nemrég nyilvánosan is megtett bejelentésében világossá tette, hogy a hazai digitális gazdaság fejlődésében érdekelt cégek jövőbeni frekvenciahasználati jogosultságát stratégiai szintre emelt partnerség keretében kívánja biztosítani. Ez új fejezetet nyit a frekvenciák kizárólagos tulajdonával rendelkező állam és a  szolgáltatók viszonyában.
Az NMHH szerint e stratégiai partnerségnek köszönhetően egyszerre válik biztosítottá a kiszámítható piaci viszonyok megteremtése, a szolgáltatások minőségének, versenyképességének növelése és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés esélyegyenlőségének kiterjesztése.
Az NMHH biztos abban, hogy más felelős szolgáltatókhoz hasonlóan a Vodafone is maradéktalanul egyetért a fenti célokkal, hiszen e célok vitatása vagy megkérdőjelezése nehezen volna beilleszthető egy stabil és kiszámítható feltételeket teremtő, hosszú távú együttműködés kereteibe – áll a közleményben.
Az NMHH április 8-án jelentette be, hogy új stratégiai alapokra kívánja helyezni az együttműködést a mobilszolgáltatókkal, és ennek első lépéseként nem kívánja automatikusan meghosszabbítani a szolgáltatók jelenlegi frekvenciahasználati jogosultságát.
Sajtóértesülések szerint a Vodafone perre készül az NMHH ellen, amennyiben nem születik megállapodás a jövőre lejáró frekvenciahasználati jogosultságának meghosszabbításáról. A Népszabadság, valamint az origo.hu csütörtöki cikke szerint a mobilszolgáltató társaság az NMHH bejelentését követően felszólította a hatóságot a szerződés meghosszabbítására. A jogorvoslati lépés megtételére 30 napjuk van, és  amennyiben ez alatt nem születik egyezség a felek között, úgy május 8-án beadhatják a keresetet a médiahatóság ellen.
Az MTI megkeresésére a Vodafone pénteken nem kívánt reagálni az NMHH közleményére.
A Vodafone 900 és 1800 megahertzes (MHz) frekvenciahasználati jogosultsága 2014. október 8-án jár le.
A Vodafone korábban már jelezte, hogy a hatályban lévő hatósági szerződésben a magyar állam vállalta, hogy a három mobilszolgáltató között nem tesz hátrányos megkülönböztetést, és a Vodafone vonatkozásában nem alkalmaz hátrányosabb feltételeket, mint a Magyar Telekom és a Telenor esetében tette, amikor 2007-ben meghosszabbította a frekvenciahasználati engedélyüket.
A Telenor és a Magyar Telekom 900 MHz-es jogosultsága 2016. május 4-én, a két társaság 1800 MHz-es jogosultsága 2014. október 7-én, a három mobilszolgáltató által 2004-ben vásárolt 2100 MHz-es spektrumhasználati jogosultság pedig 2019-ben jár le. (MTI)

Scroll To Top