NGM: továbbra is teljesíthető a 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél

Az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél, az államháztartás stabilitásának megőrzése mellett, továbbra is biztonsággal teljesíthető – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a legfrissebb államháztartási adatokról.

A tavalyi év azonos időszakához képest jelentősen nagyobb hiányt az államtitkár közlése szerint az okozta, hogy ebben az évben a tavalyi összeg csaknem kétszeresét, 1324,6 milliárd forintot tettek ki az uniós projektekkel összefüggő kifizetések. A magyar állam megelőlegezte ezeket az uniós forrásokat – mondta. Ezzel szemben az uniótól befolyt bevételek nem egészen 300 milliárd forintot tettek ki. Az átlagos uniós társfinanszírozást alapul véve az 1300 milliárd forint belföldi kiadáshoz 1000 milliárd forint uniós bevételt kellene elszámolni, az említett mindössze 300 milliárd forint bevétel helyett. Így mintegy 700 milliárd forintot előlegezett meg a magyar költségvetés. Hozzátette, ezzel korrigálva az év első nyolc hónapjának hiányát, “igen moderált”, 200 milliárd fölötti lenne a hiány.
Hangsúlyozta: e mögött a kormány tudatos döntése áll. A magyar államháztartás helyzete stabil, ezt mutatja az is, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) néhány napja negatív hozamon adott el diszkont kincstárjegyet. Ez a stabil finanszírozás tette lehetővé, hogy a magyar állam a kedvezményezettek részére előlegkifizetést teljesítsen hazai forrásból. Az uniós elszámolás az idei évben is megvalósulhat, de lehetnek olyan tételek, amelyek csak jövőre érkeznek be – mondta.
“Ki fog simulni ez a költségvetési helyzet, az Európai Bizottságtól is függően” – mondta.(MTI)

Scroll To Top