Nemzetközi szemináriumot tartanak Budapesten a számvevőszéki függetlenségről - Gazdasagportal.hu

Nemzetközi szemináriumot tartanak Budapesten a számvevőszéki függetlenségről

Nemzetközi szemináriumot tartanak Budapesten a számvevőszéki függetlenségről 25 európai számvevőszék szakembereinek részvételével, az Állami Számvevőszék szervezésében – közölte az ÁSZ pénteken az MTI-vel.

Az esemény rangját jelzi, és az ÁSZ függetlenségének elismerését is mutatja, hogy Magyarországra érkezett többek között az olasz, a horvát és a boszniai szerb köztársaság számvevőszéki elnöke, valamint több európai számvevőszék vezető tisztségviselője – hangsúlyozták.
A közlemény szerint az eseményen az ÁSZ bemutatja az európai számvevőszékek körében végzett kérdőíves felmérésének eredményeit. A rendezvény elsődleges célja, hogy kiindulópontja, egyfajta indikátora legyen a függetlenségi garanciák fejlesztésével foglalkozó innovatív kezdeményezésnek, ehhez pedig “jó gyakorlatot” szolgáltat a magyar törvényi környezet, valamint az ÁSZ működése.
Az ENSZ 2011 decemberében elfogadott határozata, valamint a számvevőszékeket tömörítő nemzetközi szervezetek (INTOSAI, EUROSAI) iránymutatásai szerint “a számvevőszékek csak akkor tudják feladataikat objektíven és eredményesen ellátni, ha függetlenek az ellenőrzött szervezettől és védettek a külső befolyástól.” A 2011 júliusában hatályba lépett új magyar számvevőszéki törvény teljes mértékben a függetlenségre vonatkozó nemzetközi standardokra épül. Így Magyarország az új számvevőszéki törvénnyel a világon az egyik első olyan ország lett, amely teljes mértékben megfelel a számvevőszéki függetlenségre vonatkozó nemzetközi elvárásoknak – áll a közleményben.
Az EUROSAI egyik kiemelt stratégiai célkitűzése a számvevőszékek függetlenségének megerősítése és támogatása. Az Állami Számvevőszék, mint a magyar Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve és a demokratikus intézményrendszer független alapintézménye, aktív részt vállal ezen célkitűzés megvalósításában. Az ÁSZ a törvényben rögzített garanciális elemekkel élve innovatív módszereket alkalmaz és élére állt a függetlenséggel kapcsolatos nemzetközi törekvéseknek.
“Munkánk elismerése, hogy az EUROSAI függetlenségi munkacsoportjának vezetésére az ÁSZ munkatársát kérték fel, és Budapest ad otthont a mostani függetlenségi szemináriumnak” – hangsúlyozta az ÁSZ.
Kitértek arra is, hogy az ÁSZ a megalakulásától kezdve tagja a francia számvevőszék által vezetett kapacitásfejlesztési munkacsoportnak. A szeminárium előtti napon szűkebb körben ennek a soros ülését is megtartották a résztvevők.(MTI)

Scroll To Top