Németország támogatja Juncker befektetésösztönző tervét

Németország támogatja az Európai Bizottság új befektetésösztönző tervét, amelyet a testület elnöke, Jean-Claude Juncker mutatott be – mondta a német kancellár szerdán Berlinben a törvényhozás alsóházában (Bundestag) mondott beszédében.

Angela Merkel a 2015-ös német költségvetés vitájához fűzött hozzászólásában kiemelte, hogy elindult az euróövezeti államadósság-válság enyhülése. Ezt mutatja egyebek között, hogy az övezet tagországainak együttes hiánya tavaly 2,9 százalék volt, 2008 óta először maradt a 3 százalékos maastrichti határérték alatt, az ír gazdaság pedig az idén valamennyi euróövezeti állam gazdaságát felülmúló mértékben, 4,6 százalékkal bővül.
A kancellár – utalva a pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble elképzelésére, miszerint fel kell hatalmazni az Európai Bizottságot az uniós szabályokat megsértő nemzeti költségvetések megvétózására – hangsúlyozta: Németország támogatja, hogy a brüsszeli bizottság

“szigorúan vizsgálja meg a tagállamok költségvetési terveit”

, mert a stabilitási és növekedési paktum betartása elsőrendű fontosságú a piaci bizalom erősítése szempontjából.
A Jean-Claude Juncker által szerdán bemutatott, 315 milliárd euró mozgósítását előirányzó brüsszeli befektetésösztönző tervről elmondta, hogy Németország

alapvetően” kiáll a javaslat mellett, ugyanakkor szorgalmazza, hogy az EU gazdaságának jövőbeni sikerességét megalapozó fejlesztéseket támogassanak az új program keretében.

Különösen “a digitalizációban rejlő esélyeket kell megragadni” – emelte ki a német kancellár. Hozzátette: az EU-t vonzóbbá kell tenni a magánbefektetők számára, amihez a szerkezeti reformok következetes végrehajtására és a bürokrácia csökkenésére van szükség.
Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a lehető leggyorsabban tető alá kell hozni az Egyesült Államokkal kötendő átfogó gazdasági és szabadkereskedelmi megállapodást, az úgynevezett Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerséget (TTIP), mert az a veszély fenyeget, hogy az EU lemarad a globális versenyben.
Rámutatott, hogy akár már 2015 első felében létrejöhet az Egyesült Államok és több ázsiai ország Csendes-óceáni Partnerség (TPP) elnevezésű szabadkereskedelmi megállapodása, és így gyengülhet az EU pozíciója a nemzetközi kereskedelemben érvényes fogyasztóvédelmi, környezetvédelmi szabványok és “jogállami eljárások” meghatározásért folytatott globális küzdelemben.

“A világ nem vár Európára”

– hangoztatta a német kancellár.
A 2015-ös költségvetésről elmondta, hogy az korszakhatárt jelez, hiszen

1969 óta először hitelfelvétel nélkül fedezik majd a folyó kiadásokat

Hozzátette: a szigorú államháztartási politika és a gazdasági növekedés ösztönzése nem ellentétes egymással, hanem “ugyanannak az éremnek a két oldala”. Hangsúlyozta, hogy a kormány stabil, kiszámítható viszonyokat biztosít, amivel elősegíti, hogy az emberek és a vállalkozások “beruházhassanak a jövőjükbe”.(MTI)

Scroll To Top