Nem változtatott az irányadó kamaton az EKB

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén.

A kormányzótanács, a piaci várakozásokkal összhangban, változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét.
Az EKB közleménye szerint a kormányzótanács az előző, szeptemberi kamatdöntéshez hasonlóan, továbbra is arra számít, hogy a bank irányadó kamatai legalább 2019 nyaráig a jelenlegi szinten maradnak, mindenesetre addig, ameddig szükséges annak a biztosításához, hogy az infláció középtávon továbbra is tartósan a 2 százalék alatti, de ahhoz közeli legyen.

A hagyományostól eltérő monetáris politikai intézkedéseket illetően a kormányzótanács 2018. december végéig az új, a szeptemberi döntés után bejelentett módon 30 milliárd helyett 15 milliárd eurós havi ütemben folytatja a nettó eszközvásárlást az erre szolgáló programban (APP); valamint annak függvényében, hogy a beérkező adatok megerősítik a középtávú inflációs várakozásokat – a nettó eszközvásárlás ezután befejeződik.
A kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az APP-ben vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést a nettó eszközvásárlás befejezése után hosszabb időszakon keresztül, illetve ameddig szükséges, újra befekteti annak érdekében, hogy megmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.
Mario Draghi, az EKB elnöke a délután fél háromkor kezdődő sajtóértekezleten ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.(MTI)

Scroll To Top