Negatívra rontotta a Mol kilátását a Fitch Ratings

Az eddigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a Mol hosszú futamidejű adósságának osztályzati kilátását kedden a Fitch Ratings, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar olajcégre a működés több területén is növekvő nyomás nehezedik.

A nemzetközi hitelminősítő a kilátás negatív felülvizsgálatával egy időben megerősítette a magyar vállalatra érvényben tartott befektetési ajánlású, „BBB mínusz” szintű besorolást.
A Mol adósosztályzata a Fitch listáján egy fokozattal jobb a „BB plusz” magyar szuverén besorolásnál, amelyet ugyanakkor a hitelminősítő stabil kilátással tart nyilván.
A Mol magasabb besorolását az teszi lehetővé, hogy a Fitch Ratings a magyar gazdaságban honos kereskedelmi adósok besorolási országplafonját „BBB” szinten állapította meg. Ez két fokozattal jobb az aktuális magyar szuverén besorolásnál, és egy fokozattal haladja meg a Mol jelenlegi osztályzatát.
A Mol kilátásának keddi felülvizsgálatához fűzött elemzésében a Fitch Ratings kiemelte azt a véleményét, hogy a cég tevékenységére „számos fronton” egyre nagyobb nyomás nehezedik, emellett korlátozott a vállalatcsoport mozgástere a kitermelés gyors felfuttatását célzó lépések megtételére, például akvizíciókra.
A Fitch szerint valószínűtlen az is, hogy a kitermelésből eredő bevételek, valamint a kamatok, az adófizetés és a leírások előtt számolt alapszintű pénzügyi eredmény (EBITDA) a tavalyi visszaesés után gyors emelkedésnek indulna, tekintettel a Szíria elleni nyugati szankciókra és a térségben dúló, elhúzódó konfliktusra.
Mindemellett a magyarországi finomítói és értékesítési környezetet is szűkös árrés és gyenge kereslet jellemzi – áll a Fitch keddi londoni elemzésében.
A hitelminősítő szerint az európai olajfinomítói szektorban mutatkozó kapacitásfelesleg és a veszteséges horvátországi finomítói üzletág további „ellenszelet” támaszt a magyar céggel szemben.
A Fitch Ratings közölte ugyanakkor, hogy várakozása szerint a Mol vállalatvezetése továbbra is konzervatív pénzügyi kockázatkezelési politikát folytat, és ennek jegyében csökkentené a beruházási kiadásokat a vártnál gyengébb pénzügyi helyzet esetén, például akkor, ha csökkennek az olajárak, vagy hosszabb időre leáll a szíriai nyersolaj- és földgázkitermelés.
A hitelminősítő megjegyzi, hogy azok az olajcégek, amelyeknek kitermelés-növelő lehetőségei korlátozottak, gyakran alkalmazzák az akvizíciós stratégiát. A Mol jelenlegi vállalati adósbesorolása azonban nem tartalmaz mozgásteret nagyszabású, adósság-kibocsátásból fedezett felvásárlásokhoz, tekintettel a magyar céggel szembeni kihívásokra, és arra, hogy a Fitch Ratings saját előrejelzése szerint csökkenni fognak az olajárak.
A hitelminősítő jelenlegi várakozása az, hogy a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajféleség átlagára az idén 100 dollár, 2014-ben 92 dollár lesz hordónként – áll a Fitch keddi londoni elemzésében.
Más nagy londoni házak távlati előrejelzéseiben továbbra is 100 dollár feletti olajárak szerepelnek, ám az e prognózisokat érvényben tartó citybeli szakelemzők is jelentősen csökkentették az utóbbi időben olajár-becsléseiket.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays – amely rendszeres olajpiaci helyzetértékeléseket is összeállít – legújabb prognózisában közölte, hogy a Brent olajfajta jövő évi átlagárára adott becslését az eddigi 130 dollárról 110 dollárra, 2015-re érvényes Brent-előrejelzését 135 dollárról 115 dollárra vette vissza.(MTI)

Scroll To Top