NATO-csúcs – Cameron: biztosítani kell a kelet-európai szövetségeseket a NATO védelmérő - Gazdasagportal.hu

NATO-csúcs – Cameron: biztosítani kell a kelet-európai szövetségeseket a NATO védelmérő

Biztosítani kell a kelet-európai tagállamokat arról, hogy a NATO mindig megvédi őket – mondta pénteken a brit miniszterelnök.

David Cameron a walesi Newport kisvárosban folyó NATO-csúcsértekezlet második, záró munkanapját megnyitó nyilatkozatában bejelentette azt is, hogy a NATO többnemzetiségű gyorsreagálású alakulat létrehozását tervezi lengyelországi központtal.
Cameron szerint most, amikor Oroszország “törvénysértő módon tapossa Ukrajna földjét”, meg kell nyugtatni a kelet-európai szövetségeseket, hogy a NATO minden esetben tartja magát a kollektív önvédelemről intézkedő 5. cikkely kötelezettségvállalásaihoz.
A gyorsabb reagálási képesség megteremtését szolgálja a tervezett nemzetközi erő.
Cameron bejelentése szerint az egység központja Lengyelországban lenne, és az alakulatot 2-5 napon belül “bárhol a világon” be lehetne vetni.
Az alakulat a NATO megreformált reagáló erejének részét képezné, előretolt egységekkel a kelet-európai szövetségesek területén, valamint előre elhelyezett felszereléssel és infrastruktúrával.
Ha erről végleges megállapodás születik, az Egyesült Királyság 3500 főt delegálna e többnemzetiségű erőbe – mondta a brit kormányfő.
Hozzátette, hogy a NATO-nak növelnie kell kapacitásait. Cameron közölte: reméli, hogy ennek érdekében sikerül megerősíttetni azt a közös kötelezettségvállalást is, hogy a tagállamok hazai össztermékük (GDP) 2 százalékát védelmi kiadásokra – és ennek az összegnek a 20 százalékát felszerelésre – fordítják.
A brit miniszterelnök szerint a NATO-nak emellett ki kell terjesztenie partnerségi kapcsolatait, és hatékonyabb biztonsági hálózatot kell kiépítenie, amely az egész világon képes biztosítani a stabilitást. Ennek érdekében a NATO-nak olyan szervezetté kell válnia, amely “nem csupán rendelkezik kapacitásokkal, de exportálni is tudja e kapacitásait” – fogalmazott Cameron.
A kormányfő közölte: reményei szerint ennek jegyében sikerül egyezségre jutni a szövetségen belül arról, hogy a NATO kiképzési segítséget és egyéb támogatást nyújt mások mellett Jordániának, Grúziának és Iraknak.
Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára a csúcsértekezlet második munkanapját megnyitó nyilatkozatában szintén azt hangsúlyozta, hogy a NATO-nak “készen kell állnia, képesnek és hajlandónak kell lennie” az összes szövetséges állam megvédésére bármilyen fenyegetéssel szemben. Ennek érdekében a szövetség biztosítani fogja, hogy rendelkezésére állnak “a megfelelő erők és felszerelések a megfelelő helyszíneken, mindaddig, amíg ez szükséges” – fogalmazott Rasmussen.
A főtitkár szerint emellett kötelezettséget kell vállalni a védelmi kiadások csökkentési folyamatának visszafordítására és az “életfontosságú transzatlanti kötelékek” megerősítésére is.
Hozzátette: a NATO “nyitva tartja ajtaját” mindazon országok előtt, amelyek hajlandók és képesek vállalni a tagsággal járó felelősséget.(MTI)

Scroll To Top