Nagygyűlést szerveznek az INA szakszervezetei Zágrábban

Nyílt levélben hívta meg az INA hat szakszervezete Zoran Milanovic miniszterelnököt egy hétfőre szervezett zágrábi nagygyűlésre, ahol az ország és a dolgozók érdekeit akarják megvédeni – írta a Jutarnji List horvát napilap pénteken.

A nyílt levélben a szakszervezetek Milanovicstól azt kérik, hogy az INA maradjon meg egységes vállaltnak, amelyet fejlesztenek és bővítik a piacát, hogy újra a “horvát gazdaság büszkesége” lehessen, mint ahogy évtizedekig volt.
A “Ma az INA, holnap Horvátország” mottójú gyűlésen a szakszervezeteknek mintegy 1500 tagja vesz majd részt, s újra fel akarják hívni a kormány figyelmét arra, mennyire fontos, hogy megvédjék a vállalatot a rossz politikától, és attól, hogy az INA a Mol kirendeltségévé váljon. Ezért felkérik a miniszterelnököt, hogy vegyen részt a demonstráción és nyíltan, egyértelműen nyilvánuljon meg, valamint támogassa az INA 12 ezer munkahelyének megvédését.
A dolgozók szerint az INA horvát olajtársaságnak hazai vállalatnak kell maradnia.

“A miniszterelnöktől azt kérjük, hogy ne engedje bezárni a sziszeki finomítót, hogy az a Magyarországról ideszállított olajszármazékok raktárává válhasson. Továbbá akadályozza meg a termelés és a kutatás felszámolását, valamint állítsa le az elbocsátásokat és az üzletágak kiszervezését”

– mondta a sajtónak Maja Rilovic, az egyik szakszervezet elnöke.
Milanovicsnak ugyanúgy meg kell védenie a nemzeti érdekeket, mint ahogyan azt Orbán Viktor magyar miniszterelnök saját országában teszi – írta a lap.
Újságírói kérdésre, miszerint a szakszervezetek támogatják-e, hogy az amerikai befektető Gary Klesch vegye meg a Mol részesedését az INA-ban, Rilovic azt válaszolta, számukra az a legfontosabb, hogy az INA olyan olajvállalat maradjon, amely kutat, kitermel és értékesít.
“Reméljük és hisszük, hogy a kormány minden tulajdonosi szerződéssel a nemzeti érdekeket és a dolgozók jogait védi majd”- jelentette ki.(MTI)

Scroll To Top