Munkácsi lövöldözés – Kijevi hírek szerint Moszkalt nevezték ki Kárpátalja új kormányzójává

Több ukrán médium értesülése szerint Hennagyij Moszkalt, a kelet-ukrajnai Luhanszk megye katonai-polgári közigazgatásának a vezetőjét nevezték ki szerdán a nyugat-ukrajnai Kárpátalja megye kormányzójává.

Igor Kononenko parlamenti képviselő, az ukrán elnök nevével fémjelzett Petro Porosenko Blokk (BPP) párttömörülés parlamenti frakciójának első elnökhelyettese bejelentette, hogy Hennagyij Moszkal lett a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal új elnöke.
A honatya újságírói kérdésre válaszolva mondta el, hogy már megvan az új kormányzó Moszkal személyében, és megvan a kinevezésről szóló rendelet is – adta hírül a 112.ua ukrán hírportál.
Valerij Packan, a BPP kárpátaljai parlamenti képviselője az Apostrophe.com.ua ukrán híroldalnak nyilatkozva azt mondta, a hír, amely szerint Hennagyij Moszkal lett Kárpátalja megye új kormányzója, megfelel a valóságnak.
A 112.ua megkeresésére Moszkal nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megerősíteni a kinevezéséről szóló értesülést.
Hennagyij Moszkal rendőrtábornok 2001–2002-ben már betöltötte a kormányzói tisztséget Kárpátalján. Előtte több évig a megye rendőrparancsnoka volt.
A Kárpátalja megye vezetésében várható személyi változásokról azt követően röppentek fel hírek, hogy Munkácson szombaton három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet emberei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között. A konfliktus hátterében sokan a csempészpiac felosztása körüli vitát sejtik. Arszenyij Jacenyuk kormányfő ezért kedden utasítást adott a kárpátaljai vámparancsnokság vezetőinek leváltására.
Kijevi bejelentés szerint még szerdán Kárpátaljára utazik Porosenko államfő, aki a tervek szerint Ungváron beiktatja Kárpátalja megye kormányzói tisztségébe Hennagyij Moszkalt, aki Vaszil Hubalt, a megye jelenlegi első emberét váltja majd a poszton.
Vaszil Hubal szerdán egy nyilatkozatában azt mondta, hogy Munkácson és Kárpátalján nyugalom van, a hatóságok a városban és a megye egész területén ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, és azt hangoztatta, hogy kormányzóként mindig küzdött a csempészet ellen.
A kelet-ukrajnai Luhanszk megye és a szomszédos Donyeck megye egy része a múlt év eleje óta az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szakadárok közötti fegyveres konfliktus színtere. A harcoknak az idén februári minszki tűzszüneti megállapodás volt hivatott véget vetni, az egyezmény megkötése óta szórványos összecsapások zajlanak a térségben.(MTI)

Scroll To Top