Moszkva ellenzi, hogy az IMF újabb segélyrészletet folyósítson Ukrajnának

Oroszország szerint Ukrajna nem teljesítette az összes feltételt ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósítsa a Kijev számára elkülönített segélyösszeg újabb részletét, ezért Moszkva nemmel fog arra szavazni – jelentette ki Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter hétfői moszkvai sajtóértekezletén.

Sziluanov szerint az IMF a saját szabályait sértené meg a hitelezés felújításával. Oroszország szerint Ukrajna ugyanis nem jóhiszeműen tárgyalt a Moszkvával szemben fennálló 3 milliárd dolláros adósságállományának átstrukturálásáról, ahogy azt a szabályok előírják.
Az orosz miniszter azt mondta, hogy Kijev a konstruktív párbeszéd helyett a Moszkvával szemben fennálló adóssága 36 százalékának leírását javasolta, amit Oroszország nem tudott komolyan mérlegelni. Jelezte, hogy október elején, az IMF és a Világbank washingtoni tanácskozásának apropóján találkozni kíván az ügyben ukrán kollégájával. A megbeszélés német közvetítéssel jön létre.
Ukrajna 2015 végén megtagadta, hogy visszafizesse Oroszországnak azt a 3 milliárd dollárnyi adósságát, amelyet ukrán eurókötvények orosz felvásárlásával keletkezett, még Viktor Janukovics elnöksége idején. Válaszul Moszkva Londonban pert indított Kijev ellen és júliusban gyorsított eljárást kért az ügyben, amelyet 2017. január 17. és 20 között tárgyalnak majd.
Moszkva szerint Kijev az elmaradt hozammal és a büntetőkamatokkal együtt összesen 3,2 milliárd dollárral tartozik neki.
Az IMF 2015 decemberében felülvizsgálta a szuverén hitelezőknek tartozó államokkal szembeni hitelpolitikáját. Az új szabályok értelmében Ukrajna az Oroszországgal szembeni fizetésképtelensége ellenére is jogosult lenne kölcsönre a valutaalapnál, ám ehhez egy sor feltételnek kellene megfelelnie, egyebek között annak, hogy “jóhiszemű tárgyalásokat” folytasson szuverén hitelezőjével.
Az IMF igazgatótanácsa szerdán tanácskozik majd Ukrajna 17,5 milliárd dolláros segélycsomagjának felülvizsgálatáról, arról, hogy rábólintson-e az újabb hitelrészletre. A tavaly megkötött hitelszerződés értelmében Ukrajna idén elvileg 1,7 milliárd dollárnyi kölcsönrészlethez juthat az IMF-től, ám ezt egyes elemzők szerint nem fogja megkapni, mert a vártnál lassabban haladnak a gazdaság átalakítását célzó reformfolyamatok.
Az IMF 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajna számára, amelyet négy éven át több részletben tervez
folyósítani. A kölcsön első részletét – 5 milliárd dollárt – 2015. március 13-án, a második részletet – 1,7 milliárd dollárt – szintén
tavaly augusztus 4-én kapta meg az ország.(MTI)

Scroll To Top