Moody’s: Lengyelország a térség biztonságos menedéke, de a működési környezet romlik

Az utóbbi évtizedben Lengyelország vált a közép- és kelet-európai térség hazai és külföldi befektetőinek „biztonságos menedékévé” stabil gazdasági teljesítménye és kiszámítható gazdaságpolitikája miatt, a lengyel gazdaság működési környezete azonban romlik – állapította meg szerdán Londonban ismertetett tanulmányában a Moody’s Investors Service.

Moody's Corporation

Moody’s Corporation

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja szerint a lengyel gazdaság nagyrészt épségben vészelte át a globális pénzügyi válságot és az euróövezeti szuverén adósságválságot; ezt mutatja, hogy 1,6 százalékos növekedést produkált még 2009-ben is, amikor a térség más gazdaságaiban kétszámjegyű visszaeséseket mértek.
A lengyel gazdaság idei második negyedévi teljesítménye azonban egyenetlen kilábalási folyamatot tükröz, és azt is jelzi, hogy a szomszédos EU-gazdaságokban romlik az üzleti hangulat – áll a Moody’s szerdai elemzésében.
A cég londoni elemzői szerint a lengyel gazdaságpolitika előtt most két olyan kihívás áll, amely hatással lehet a középtávú növekedési kilátásokra.
Az egyik a külső kockázatok elegye, amely a központi EU-gazdaságok lassuló növekedéséből, az orosz-ukrán konfliktus átgyűrűző hatásaiból, valamint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési programjának befejeződéséből ered. Ez utóbbi hatásait mindazonáltal potenciálisan enyhíti annak a kilátása, hogy eurójegybank (EKB) hamarosan elkezdi saját mennyiségi enyhítési programját.
A lengyel gazdaság előtt álló kihívások másik fő csoportját a növekedést hátráltató szerkezeti akadályok jelentik. Ezek fő elemei közé tartoznak az infrastrukturális gyengeségek és a bürokrácia – hangsúlyozzák a Moody’s elemzői.
moodys2A hitelminősítő mindazonáltal kiemeli, hogy 2004 és 2013 között a lengyel gazdaságban volt a legkisebb mértékű a reálnövekedési és inflációs volatilitás az egész közép- és kelet-európai térségen belül. Lengyelország ebben az időszakban tartósan 4,1 százalékos éves átlagos GDP-növekedési ütemet produkált, és a térségi gazdaságok közül ezt a teljesítményt egyedül Szlovákia közelítette meg. A többi közép- és kelet-európai gazdaság ennél lassabb ütemben bővült, és/vagy nagyobb gazdasági volatilitást mutatott – áll a Moody’s szerdai londoni elemzésében.
A hitelminősítő kiemelte azt is, hogy a lengyel jegybank hitelessége szintén segítette a lengyel makrogazdasági stabilitást.
Ehhez járult a gazdasági és az intézményi környezet stabilitása, amelyet az átlagnál jobb kormányzati minőségi mutatók jellemeztek, és ennek eredménye volt, hogy Lengyelországnak a Nemzetközti Valutaalap (IMF) 2009-ben rugalmas hitelkeretet (FCL) hagyott jóvá, amelyet tavaly meghosszabbítottak. Ez az IMF-hitelcsomag tovább erősítette a lengyel értékpapírok iránti befektetői bizalmat, és védelmet nyújtott a külső likviditási sokkok ellen még az euróövezeti szuverén adósságválság mélypontján is – hangsúlyozzák a Moody’s elemzői.(MTI)

Scroll To Top