Moody’s: két éven belül nem várható a globális növekedés élénkülése

A következő két évben valószínűtlen a világgazdaság növekedési ütemének jelentősebb élénkülése, elsősorban a kínai gazdaság lassulása és az euróövezet növekedésgátló szerkezeti problémái miatt – jósolta hétfőn Londonban ismertetett negyedéves globális előrejelzésében a Moody’s Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző cég közgazdászai szerint a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdasága, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport átlagos növekedési üteme a 2014-re várt 2,8 százalék után 2015-ben és 2016-ban is 3 százalék körül lesz.
Az elemzés szerint a legtöbb olyan tényező, amely az idén terhelte a világgazdasági növekedést, a következő két évben is fennmarad. Ezek közé tartozik a kínai gazdaság fokozatos lassulása, amely a kínai importnövekedés ütemének igen meredek visszaesését eredményezte, és ez máris meglátszik a globális exportadatokban – hangsúlyozzák a Moody’s londoni elemzői.
A hitelminősítő azonban Európát emeli ki a világgazdaság fő erőcentrumainak gyenge pontjaként. A Moody’s hétfői prognózisa szerint az euróövezeti gazdaság  a globális átlagnál jóval gyengébben teljesít az idén és a következő két évben: a cég 2014-re átlagosan 0,7 százalékos, jövőre is 1 százalék alatti, és 2016-ra is csak 1,3 százalékos növekedést vár a valutaunióban.
A Moody’s londoni elemzőinek becslése szerint az euróövezet összesített hazai összterméke (GDP) még 2019-ben is 1700 milliárd euróval – 17 százalékkal – kisebb lesz annál az értéknél, amely akkor lett volna elérhető, ha az euróövezeti gazdaság növekedési üteme a pénzügyi válság és a szuverén adósságválság előtti évekre jellemző ütemben folytatódott volna.
Más nagy londoni házak is azt jósolják, hogy az európeriféria által elszenvedett súlyos recesszió sebei a következő években sem gyógyulnak be teljesen.
A Standard & Poor’s hitelminősítő előrejelzése szerint például a görög hazai össztermék reálértéken még 2017-ben is 20 százalékkal alacsonyabb lesz a 2007-ben mért szintnél.
Az egyik legtekintélyesebb citybeli elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai ugyanerről összeállított tanulmányukban közölték: várakozásuk szerint Görögország, Spanyolország és Olaszország 2019-ig sem éri el a recesszió előtti teljesítményét.
A ház kimutatása szerint Görögországban 2008 és 2013 között 23,8 százalékkal zuhant az egy főre jutó összkibocsátás reálértéken. A CEBR elemzői szerint biztos, hogy a görög gazdaság ezt a veszteséget az évtized végéig sem tudja ledolgozni.
Hétfői előrejelzésében a Moody’s közölte, hogy Oroszországban nem vár gazdasági növekedést a következő két évben. A cég londoni elemzői szerint az orosz gazdaság a jövő évet enyhe recesszióban tölti, 2016-ban pedig stagnálni fog. Az ukrajnai válság még meredekebbé tette az orosz gazdasági növekedés – főleg az energiaszektoron kívüli ágazatok elégtelen beruházásai, a romló hatékonyság, valamint az olaj- és gázkitermelés növekvő költségei miatt – már korábban is lefelé tartó pályáját – áll a Moody’s hétfői londoni elemzésében.
A jövő évi oroszországi recesszió most már gyakorlatilag konszenzusos előrejelzés a Cityben.
Az egyik legnagyobb globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni befektetési részlegének közgazdászai új, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy az általuk eddig várt 0,9 százalékos növekedés helyett 0,8 százalékos visszaesést valószínűsítenek jövőre az orosz gazdaságban.
E negatív felülvizsgálat alapja az, hogy a JP Morgan nyersanyagpiaci stratégái drasztikusan, 30 dollárral 85 dollárra csökkentették a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisukat.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai új, jelentősen rontott előrejelzésükben közölték: az általuk eddig várt stagnálás helyett az orosz GDP-érték 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben. A cég elemzői szintén a Brent-árfolyam csökkenése miatt módosították az orosz gazdaságra adott növekedési becslésüket.
Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics szakértőinek számításai szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit.    A ház elemzői szerint 85 dollár körüli hordónkénti olajárszinten az orosz gazdaság két és fél éven belül, 60 dollárig süllyedő olajár esetén már 2016-ban “töréspontig” juthat.(MTI)

 

Scroll To Top