Moody’s: a kínai gázügylet az Ázsia felé fordulás első lépése

A Kínával kötött nagyszabású földgázszállítási ügylet kiindulópontot biztosít a Gazprom orosz földgázipari cégnek ahhoz, hogy tevékenységi területei közé teljes körűen bevonja az ázsiai-csendes-óceáni térséget – állapította meg csütörtöki londoni elemzésében a Moody’s Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának szakértői szerint a 30 évre szóló, 400 milliárd dolláros ügylet – bár adósságból fedezett jelentős beruházásokat igényel a következő négy-öt évben – igen hosszú időtávot átfogó jellege révén, valamint a szinergiákból és a tevékenységi terület kiszélesítéséből eredő előnyök miatt hosszú távon kedvező hatást gyakorol a Gazprom adósminőségi megítélésére.
A Moody’s szerint jóllehet a megállapodást előkészítő orosz-kínai tárgyalássorozat több mint egy évtizedig zajlott, az ügynek végül lendületet adott az európai földgázkereslet gyengülése, a kínai széntüzelésű erőművek okozta súlyos környezetkárosítás és a kínai energiafogyasztás várható évi 7-8 százalékos növekedése.
A hitelminősítő kiemeli, hogy a megállapodás értelmében Kínát a kelet-szibériai Bajkál-tótól nyugatra és északnyugatra újonnan felfedezett mezőkről látja el a Gazprom egy teljesen új vezetékrendszeren át. Ennek a megoldásnak egyértelmű gazdasági előnyei vannak a korábban szóba került lehetőségekkel szemben. Előzőleg ugyanis az merült fel, hogy Kína a nyugat-szibériai mezőkről kapna orosz földgázt, olyan vezetékeken keresztül, amelyek először háromezer kilométeren át szibériai, majd további ötezer kilométeren át kínai területen haladtak volna a fő kínai fogyasztókig.
A most megkötött ügylet alapján 2000-2500 kilométeres vezeték halad majd Kína északkeleti határáig, és onnan 1300 kilométeres további hálóztat Pekingig – hangsúlyozza csütörtöki elemzésében a Moody’s.
A hitelminősítő egyébként április eleje óta leminősítési felülvizsgálat alatt tartja a Gazprom és a Rosneft (Rosznyefty) egyaránt közepes befektetői, „Baa1”-es adósbesorolását.
A legnagyobb orosz földgázipari, illetve kőolaj-kitermelő cég osztályzati felülvizsgálatát a Moody’s annak idején azzal indokolta, hogy előzőleg ugyanilyen negatív vizsgálat alá vette Oroszország szintén „Baa1”-es államkötvény-besorolását.
A Moody’s indoklása szerint a Gazprom és a Rosneft besorolásának felülvizsgálata tükrözi a cég azon véleményét, hogy a két orosz vállalat osztályzata szorosan kötődik az orosz szuverén adósminősítéshez, és továbbra is érzékeny Oroszország hitelképességének változására.
A hitelminősítő nem sokkal korábban jelentette be az orosz szuverén adósosztályzat leminősítési felülvizsgálatát, elsősorban azzal a lefelé módosított előrejelzésével indokolva a lépést, hogy az orosz gazdaságot az ukrajnai válságból eredő kockázatok az idén recesszióba sodorják.(MTI)

Scroll To Top