Mol-INA-ügy – Távollétében folytathatják le az eljárást Hernádi Zsolt ellen

Távollétében folytathatják le az eljárást a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen Horvátországban, ha a bíróság helybenhagyja az ellene felhozott vádakat – mondta el kedden Kresimir Devcic, a zágrábi megyei bíróság szóvivője.

A szóvivő szerint kedden megérkezett a bírósághoz a horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) által készített vádirat, és a bíróság megkezdte annak feldolgozását.
A normál eljárásrend szerint egy bírókból álló bizottság nézi át a vádiratot, és ők döntenek arról az ügyészi kérelemről is, hogy Hernádi Zsolt távollétében is lefolytatható legyen a tárgyalás.
Kresimir Devcic szerint ez utóbbi azért szükséges, mert a horvát igazságügyi hatóságok nem tudnak hozzáférni Hernádi Zsolthoz.
A bíróság szokásos menetrendje szerint a bírói “elővizsgálati” testület valószínűleg a következő két hónapban ül össze.
A Hina horvát hírügynökség érdeklődött Laura Valkovicnál, a bíróság által Hernádi Zsolt számára kijelölt ügyvéd, hogy mi a véleménye a vádiratról. Ő azonban úgy nyilatkozott, hogy nem tud válaszolni, mert még nem látta a dokumentumokat.
A Hernádi Zsolt elleni vádemelésre az USKOK vizsgálata után került sor. Hernádi Zsoltot azzal gyanúsítják, hogy 2009-ben lehetővé tette és megszervezte kenőpénz átadását Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek.
A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a vádakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.(MTI)

Scroll To Top