Mol-INA-ügy: nyugodt és gyors tárgyalásokat javasol Amerika zágrábi nagykövete

Az INA-val kapcsolatos problémákat a magyar féllel nyugodtan, csendben és gyorsan kell megoldani – nyilatkozta Kenneth Merten, az Egyesült Államok zágrábi nagykövete a Jutarnji list keddi számában.

Az Egyesült Államok szeretné, ha Horvátország az energetikában vezető szerepet játszana Közép- és Délkelet-Európában, ennek az eléréséhez azonban jó viszonyt kell ápolni Magyarországgal, ezért is reméli, hogy a Mol és az INA rendezni tudja kapcsolatait – jelentette ki a nagykövet, majd hozzátette: Horvátország és Magyarország az energetikában természetes stratégiai partnerek, és azon kell dolgozniuk, hogy ez a partneri viszony fennmaradjon. Ezért Amerika arra biztatja a horvát és a magyar felet, hogy üljenek asztalhoz és ott rendezzék a problémáikat.
Arra a kérdésre, hogy miként reagálna Amerika arra, ha a Mol az oroszoknak adná el az INA-ban meglévő részesedését, azt mondta: az amerikai álláspont szerint egyetlen állam sem rendelkezhet monopóliummal az energiaforrások felett a világ egyetlen szegletében sem.
A nagykövet véleménye szerint a magyar és a horvát fél tárgyalásainak zárt ajtók mögött kell megtörténnie, ellenkező esetben csökken a megegyezés esélye.
Itt érzékeny és bizalmas kérdésekről van szó, amelyeket a tárgyalásokon ennek megfelelően kell kezelni – nyilatkozta a lapnak a nagykövet.(MTI)

Scroll To Top