Mol-INA-ügy – Ismét megvonta Zágráb az INA koncessziós jogát a Drávánál

A horvát gazdasági minisztérium ismét megvonta az INA-tól a szénhidrogénkutatási-engedélyt a Dráva-koncesszió ügyében, annak ellenére, hogy a közigazgatási bíróság idén januárban megsemmisítette a minisztérium 2011-ben hozott koncessziókat megvonó döntését – állt az INA közleményében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

A vállalt a közleményében kiemelte, hogy a közigazgatási bíróság megállapította: “a gazdaság minisztérium nem tudta bebizonyítani, hogy az INA nem teljesítette volna azokat a kötelezettségeket, amelyek miatt megvonták tőle az engedélyt”.
Tekintettel arra, hogy a vállalat a döntést jogilag megalapozatlannak tartja, közigazgatási pert indít a megsemmisítésre.
Az INA a közleményében emlékeztet rá, hogy a gazdasági minisztérium 2014 szeptemberében – a horvát legfelsőbb bíróság döntése ellenére -, megvonta az INA-tól a Száva környékére és az északnyugati mezőkre kiterjedő koncessziós jogát, most pedig a Dráva-koncessziót is.
Kiemelték: az INA-tól megvont három területre kiterjedő koncessziós jog jelentősen egybeesik azokkal a blokkokkal (mezőkkel), amelyekre nemrég zárult le a minisztérium által kiírt szárazföldi kutatási pályázat.
A vállalat hangsúlyozta, hogy az engedélyek visszavonásával jelentősen korlátozták az INA kutatási tevékenységét az elmúlt három évben, így a vállalat nem tudta projektjeit megvalósítani ezeken a területeken, és veszteséget is okoztak az INA-nak, meggátolták abban, hogy fenntartsa és növelje befektetéseit és kutatásait Horvátországban.(MTI)

Scroll To Top