Mol-INA-ügy – Horvát lap: Zágráb Washingtonban próbálja megdönteni a genfi választóbíróság határozatát

INA

INA

A horvát kormány Washingtonban, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjában próbálja meg megdönteni a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság (UNCITRAL) Ivo Sanader volt kormányfő korrupciós ügyében hozott döntését és a Zágrábra nézve kedvezőtlen határozatát – közölte az Index.hr című internetes portál csütörtökön.

A hírportál kifogásolta egyebek mellett, hogy a horvát kormány továbbra sem hajlandó nyilvánosságra hozni a genfi döntőbíróság határozatának indoklását és beszámolni a költségekről.
A magyar sajtó elsőként közölte a hírt, hogy Horvátországnak több mint 30 millió dollárjába (9 milliárd forint) került a döntőbírósági eljárás Mol-INA-ügyben. Ugyanakkor a horvát kormány máig nem erősítette meg az értesülést.
A horvát kormány az Indexnek.hr-nek eljutatott közleményében azt írta: a kabinet arra fókuszál, hogy megfelelő lépéseket tegyen saját vagyonérdekeltségének megvédésére az INA-ban. “Egyik ilyen lépés a döntőbírósági eljárás Washingtonban, a másik pedig a genfi választóbíróság határozatának vitatása, továbbá megtalálni a legjobb módot az INA részvényeinek visszavásárlására a Moltól” – írták.
A horvát kormány még 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, és a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.
A Mol 2003-ban, az INA privatizációja során szerzett 25 százalék plusz egy részvény mértékű részesedést a horvát olajvállalatban. 2009-ben a Mol megállapodást kötött a horvát kormánnyal, amellyel a Mol irányítói jogokat szerzett az INA-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát. Jelenleg az INA 49,08 százaléka a Molé, 44,84 százaléka a horvát államé.(MTI)

Scroll To Top