Mol-INA-ügy – Egyeztetni szeretne a lehetséges új befektetőkkel a horvát kormány

Aki INA részvényeket vásárol, annak egyeztetnie kellene a kormánnyal a fejlesztési terveiről, hogy a horvát kormánnyal mint stratégiai partnerrel közösen lehessen irányítani a vállalatot – mondta Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter.

Kifejtette, a horvát kormány a Mol INA-részesedése iránt érdeklődő minden befektetőt szívesen lát, az amerikaiakat is.
A miniszter a Bloomberg hírügynökség értesüléseit kommentálta, amelyek szerint a genfi székhelyű Klesch Csoport érdeklődik a Mol INA-részesedése iránt, és már megkezdte az INA átvilágítását. A Klesch Csoport tulajdonosa, az amerikai Gary Klesch szeptemberben nyilatkozta a Bloombergnek, hogy öt-hat olajfinomítót vásárolna Európában.
Ivan Vrdoljak egy másik INA-t érintő ügyről is beszélt. A miniszter szerint tájékoztatták az olajtermékek kiskereskedelmével foglalkozó vállalatokat, hogy hétfőtől szigorúbb minőségellenőrzések lesznek a benzinkutaknál. 2014 végéig módosulnak a törvényei előírások is, onnantól kezdve a kiskereskedőknek jelezniük kell a kormánynak áraikat, és azt, ha azok változnak.
Az INA honlapján található adatok szerint a vállalat 442 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Horvátországban és a szomszédos országokban.
Ivan Vrdoljak elmondta, hogy a horvát kormány lehetséges egyezsége a Mollal semmiképp se lesz káros az INA-nak. Simola József, a Mol pénzügyi vezérigazgató-helyettese a héten nyilatkozta, hogy a Mol kész eladni részesedését, ha a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre.
Az INA részvényeinek 49,1 százaléka van a Mol tulajdonában és a Mol rendelkezik az irányítói jogokkal. A horvát állam a részvények 44,84 százalékát birtokolja.
(MTI)

Scroll To Top