Mol-INA-ügy – A tárgyalás részleteit közölte egy horvát lap, a Mol manipulatívnak nevezte a kiszivárogtatást

A Mol és a horvát kormány legutóbbi tárgyalási fordulóján készített, nem nyilvános hangfelvétel alapján tett közzé összefoglalót a horvát Vecernji list napilap szerdán,. A Mol helytelennek és manipulatívnak nevezte a kiszivárogtatást.

A lap cikke szerint a hangfelvétel arról tanúskodik, hogy a horvát kormány nem hajlandó elfogadni Sinisa Petrovic a felügyelőbizottság elnökének az INA irányítási modelljére tett javaslatát, a Mol pedig ragaszkodik stratégiai döntési pozíciójának megtartásához, elutasítja a jelenlegi szerződés érvénytelenségét, de kész tárgyalni egy új szerződésről.
A cikk megjelenését követően a Mol az MTI-vel közölte: a

“Mol-csoport csalódottan vette tudomásul az INA tárgyalások utolsó fordulójáról a mostani helytelen és manipulatív kiszivárogtatását a horvát médiának, amelyek hátterében valószínűsíthetően a Horvát Gazdasági Minisztérium, de biztosra vehetően nem a Mol áll”.

mol-inaA Mol hangsúlyozza, hogy tárgyalás tartalmát nyilvánosságra hozni mind az üzletben, mind pedig a diplomáciában szokatlan eljárás, amely szándékosan megsérti a tárgyalások titkosságát és aláássa a felek egymás iránti bizalmát. A tartalom kiválasztása manipulatív módon történt, mert a nyilvánosságra hozott részeket kiragadták a kontextusából, hogy megváltoztassák annak jelentését és a közvéleményt a média félrevezetésével a propaganda eszközévé tegyék. E körülményeket figyelembe véve a Mol-csoport azt kéri a minisztériumtól, hogy mind az öt tárgyalási forduló teljes tartalmát hozza nyilvánosságra – áll az MTI-nek eljuttatott dokumentumban.
A hangfelvétel alapján készült összefoglalóban leszögezik, hogy a horvát kormány szerint az INA jelenlegi irányítási modellje korrupció következtében alakult ki, a felügyelőbizottság elnöke, Sinisa Petrovic által az új irányítási modellre tett javaslat pedig elfogadhatatlan.
A Mol viszont kész tárgyalni a részvényesi szerződés módosításáról, de nem hajlandó elismerni annak érvénytelen voltát és mindenképpen meg kívánja őrizni stratégiai döntési pozícióját az INA vezetésében.
Az összefoglaló a tárgyalások hangfelvételéből azt a következtetést vonja le, hogy a horvát kormány álláspontja egyértelműen az Ivo Sander egykori miniszterelnök ellen hozott elmarasztaló ítéleten alapul és jogtalannak tekinti a kialakult helyzetet. Ivan Vrdoljak gazdasági minisztert idézve: “(az INA) konszolidációja vagy megfelel a horvát törvényeknek, vagy nem. Tárgyalási pozíciónk világos: a jelenlegi részvényesi szerződés korrupción alapul, ezért újat kell kötni. A tárgyalásokon igényt tartunk a vezetés minket megillető részére” – írja a dokumentum, hangsúlyozva, hogy a horvát kormány véleménye szerint az INA-t jogtalanul integrálták a Mol szervezetébe.
A cikk szerint a nemzetközi és a horvát jog alapján egy vállalat felett a többségi irányítást csak két módon lehet megszerezni, vagy az 50 százalék feletti tulajdonrésszel, vagy menedzsment-szerződéssel. Mivel a Mol nem rendelkezik 50 százalékos részesedéssel, a menedzsment-szerződés pedig korrupción alapul, a horvát kormány a kialakult helyzetet jogtalannak tekinti.
A dokumentum a tárgyalásokon elhangzottakra hivatkozva cáfolja az utóbbi időkben a horvát sajtóban megjelent értesüléseket arról, hogy nézeteltérés alakult volna ki a horvát belpolitikában az INA helyzetével kapcsolatban követendő stratégiáról és hogy Zoran Milanovic miniszterelnök elégedetlen lenne Ivan Vrdoljak miniszter tárgyalásvezetési teljesítményével.
A dokumentum szerzője szerint a tárgyalásokról készült felvétel cáfolja a Mol azon állítását, hogy Ivan Vrdoljak nem tájékoztatta őket a kormány hivatalos álláspontjáról az INA felügyelőbizottsága által az új irányítási modellre tett javaslattal kapcsolatban, és nem tudta megerősíteni számukra azt sem, hogy feltételként szabja-e a kormány az INA konszolidálásának felszámolását a Mol mérlegében.
A dokumentum leszögezi, hogy a magyar tárgyalófelet legalább két alkalommal tájékoztatták arról, hogy az ajánlott vállalati irányítási modell elfogadhatatlan a kormány számára. A horvát kormány álláspontjáról pedig az INA konszolidálásának megszűntetéséről a Mol mérlegében három alkalommal tájékoztatták a magyar felet. “Ha Ivan Vrdoljak diszkreditálása volt ezzel a Mol célja, az nem fog működni” – szögezi le a cikk írója.
A tárgyalásokon készült hangfelvétel átiratát értelmező dokumentum “áthidalhatatlan szakadékot” állapít meg a tárgyalófelek által elfoglalt álláspontok között, amelyet “nehéz lesz megoldani”.

“Készek vagyunk a szerződés módosításáról tárgyalni, de nem olyan módon, ami érvénytelenítené azt (…) a stratégiai vezetési pozíció megőrzése kulcsfontosságú szempont számunkra. Ha pénzügyi befektetők lennénk, államkötvényeket vásároltunk volna”

– idézi a dokumentum Molnár Józsefet, a Mol vezérigazgatóját.

“Abban az esetben, ha a Mol elutasítja, hogy illegálisnak ismerje el az érvényes szerződést és a jelenlegi helyzetet a horvát kormány pedig semmisnek tekinti a szerződést, akkor hol van itt helye kompromisszumnak?”

– idézi a dokumentum Molnár Józsefet. (MTI)

Scroll To Top