Mol-INA-ügy – A horvát miniszterelnök a sziszeki finomító dolgozóival keres megoldást az üzem újraindítására

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kedden Zágrábban fogadta a sziszeki finomítóban dolgozók szakszervezetének vezetőit és sziszek város polgármesterét, hogy közösen találjanak megoldást a finomító termelésének újraindítására.

A szakszervezet vezetői arról tájékoztatták a miniszterelnököt, hogy szerintük az INA be fogja zárni a sziszeki finomítót, mert egyik fő tulajdonosa, a Mol Nyrt. üzleti politikájának áldozata és kizárólag a Mol érdekeit szolgálja.
A dolgozók érdekvédelmi szervezetének képviselői azt állítják, a sziszeki finomító kis befektetéssel is jövedelmezően tudna működni. Attól tartanak viszont, hogy az INA azért akarja bezárni az üzemet – ahol jelenleg 1200 ember dolgozik -, mert konkurenciát jelent a Mol magyarországi és szlovákiai finomítóinak, amelyekbe jelentős összeget fektetettek.
A miniszterelnök közleményben emelte ki, mennyire fontos a sziszeki finomító Horvátország számára. Hangsúlyozta: világos, hogy az INA-Mol nagyon keveset fektetett a finomítók kapacitásának fejlesztésébe, azaz a rijekaiba valamennyit, a sziszekibe viszont semmit.
Hozzátette: “nekünk fontos, hogy megőrizzük a munkahelyeket és az is fontos, hogy Horvátország számára biztosított maradjon finomítói kapacitása”. Felszólított, hogy a szakmának és a vállalatnak a legjobb üzleti döntést kell hoznia.
Jogilag nézve a Horvát Köztársaság nem avatkozhat a vállalat üzleti ügyeibe, de mindent megtesz, hogy megtartsa a munkahelyeket – fogalmazott, majd hozzátette: a felügyelőbizottságban, valamint az igazgatóságban helyet foglaló képviselőiken keresztül pedig megpróbálják elérni, hogy a Mol minél többet fektessen a finomítók modernizálásába.
Sziszek és Rijeka egy egység, ahol sziszek a hazai nyersanyagot, míg a rijekai finomító a mediterrán térségből behozott olajat dolgozza fel – mondta.
Az INA horvát olajipari vállalat január 14-ével ideiglenesen leállította a termelést a sziszeki finomítóban, mert nem rendelkezik több belföldi olajtartalékkal. A leállítást azzal indokolta, hogy a kőolaj árának drasztikus csökkenése gyengítette a cég olaj- és gázkutatási és termelési részlegét, ezért még nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a finomítói üzletág jövedelmezőségére, hogy az önálló és fenntartható legyen. Szerintük ennek a következménye az üzleti folyamatok fokozatos és folyamatos optimalizációja, ami nem jelenti azt, hogy végleg bezárnák a finomítót, vagy csökkentenék az alkalmazottak számát.
Az MTI korábbi kérdésére, hogy mikor indul újra a termelés, azt válaszolták, hogy ez elsősorban a külső környezettől függ.(MTI)

 

Scroll To Top