MNB: továbbra sem forgalmazhatók az Aegon és az OTP alapkezelők orosz részvényalapjai

A jegybank meghosszabbította az Aegon és az OTP alapkezelők orosz részvényalapjainak felfüggesztését a forgalmazást ellehetetlenítő okok megszűntéig, de maximum egy évre – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, hogy az alapkezelők az orosz-ukrán háború következményeként jelenleg nem tudják biztosítani a folyamatos forgalmazás feltételeit.
Az intézkedések kapcsán érintett két orosz részvényalap befektetőinek száma néhány ezer fő; a magyarországi teljes orosz kitettségű befektetési alap állomány mértéke minimális – jegyezték meg.
Az MNB felidézte, hogy az orosz-ukrán háború kezdetét követően az Aegon Alapkezelő és az OTP Alapkezelő felfüggesztette orosz részvényalapjait. Az alapkezelők nem fértek hozzá az orosz piacokon a forgalmazáshoz szükséges alapvető információkhoz, mivel felfüggesztették a moszkvai értéktőzsdét, valamint az orosz központi bank is korlátozásokat vezetett be – indokolták.

A törvény szerint egy alapkezelő saját hatáskörben maximum 30 napig függesztheti fel kezelt alapja befektetési jegyeinek folyamatos forgalmazását – emlékeztettek. Az alapkezelők ezért kérték az MNB-t a felfüggesztés meghosszabbítására – tették hozzá.
Az MNB felhívta a két alapkezelő figyelmét arra, hogy a felfüggesztési okok megszűnésével a részvényalapok befektetési jegyeinek forgalmazását haladéktalanul folytatniuk kell.(MTI)

Scroll To Top