MNB: romlott az államháztartás nettó finanszírozási képessége

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége a harmadik negyedévvel záruló elmúlt egy évben a GDP mínusz 2,3 százalékát, mínusz 857 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi azonos időszak plusz 56 milliárd forintjával szemben – tette közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi számlák adatait.

A harmadik negyedévében az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP mínusz 2,6 százalékát, mínusz 252 milliárd forintot tett ki.
A jegybank közölte: az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2017 harmadik negyedévének végén a GDP 72,4 százaléka, 26 956 milliárd forint volt.
Az államháztartás nettó tartozása a GDP 62,7 százalékát, 23 317 milliárd forintot tett ki a harmadik negyedévének végén.
2017 harmadik negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 405 milliárd forint volt.
A kötelezettségek terén – az előző negyedévekhez hasonlóan – számottevően növekedett a hosszú lejáratú értékpapírállomány, a fő hitelezők ebben a negyedévben elsősorban a háztartások és a hitelintézetek voltak.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 114 milliárd forint volt a harmadik negyedévben. A szektor pénzügyi eszközei közül jelentős mértékben nőtt a hitelintézeteknél elhelyezett betétállomány.
A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 4,6 százaléka volt a szeptember végéig terjedő egy éves időszakban.
A háztartások pénzügyi eszközei közül a harmadik negyedévben a legnagyobb mértékben a hosszú lejáratú állampapírok növekedtek, és jelentős volt a készpénz, valamint a részvények és részesedések növekedése is. Kisebb mértékben növekedtek a betétek és a nyugdíjpénztári tartalékok.
A harmadik negyedévben a háztartások kötelezettségeit tekintve jelentősen bővült az ingatlanhitelek és kisebb mértékben a fogyasztási hitelek állománya, míg az egyéb tartozások számottevően csökkentek.
Az MNB közölte: a nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a GDP -0,6 százalékát, a külföld nettó finanszírozási képessége a GDP -2,7 százalékát érte el 2017 harmadik negyedévével záruló egy évben.(MTI)

Scroll To Top